25 Οκτωβρίου 2011

Καμπάνα 260.000 σε Τράπεζες επειδή σήκωναν μισθούς οφειλετών

Κρίθηκε ότι οι τράπεζες προέβαιναν παρανόμως και καταχρηστικώς στη μονομερή ανάληψη μισθών και συντάξεων πελατών που καθυστερούσαν να εξοφλήσουν δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτώνΤου ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χρηματικά πρόστιμα 260.000 ευρώ σε τρεις τράπεζες, που μονομερώς «σήκωναν» ολόκληρους μισθούς ή συντάξεις πελατών τους, προκειμένου να συμψηφίζουν ανεξόφλητες οφειλές από δάνεια και κάρτες, επέβαλε χθες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Κρίθηκε ότι οι τράπεζες προέβαιναν παρανόμως και καταχρηστικώς στη μονομερή ανάληψη μισθών και συντάξεων πελατών που καθυστερούσαν να εξοφλήσουν δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Σπυράκο και αφορούν την Eurobank (100.000 ευρώ), την Πειραιώς (100.000 ευρώ) και την Αγροτική Τράπεζα (60.000 ευρώ).

Σύμφωνη η ΤτΕ

Οι τρεις τράπεζες κρίθηκε ότι προέβαιναν παρανόμως στη μονομερή ανάληψη μέρους ή όλου του μισθού ή της σύνταξης πελατών που καθυστερούσαν να εξοφλήσουν τις δόσεις δανείων ή πιστωτικών καρτών, στηριζόμενες στα «ψιλά γράμματα» (γενικοί όροι) που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις. Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε τράπεζες και για την παράνομη επιβολή «εξόδων καθυστέρησης».

Στην απόφασή της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο μισθός ή η σύνταξη που κατατίθενται σε λογαριασμό μισθοδοδίας δεν μπορούν να κατάσχονται και προστατεύονται μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης (άρθρο 982, παρ. 3 Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας). Επιπλέον, δεν επιτρέπεται ούτε κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών να γίνεται συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με απαιτήσεις που δεν δύναται να κατασχεθούν (άρθα 451 και 464 του Αστικού Κώδικα). Η πρόνοια αυτή υπάρχει, προκειμένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη.

Παράνομοι και καταχρηστικοί

Κατά συνέπεια, οι όροι των συμβολαίων που προβλέπουν συμφηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσό του τελευταίου μισθού ή της σύνταξης που κατατέθηκε στο λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που το έκαναν ζημίωσαν τους καταναλωτές.

Για τους ίδιους λόγους, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση προς την τράπεζα, ώστε να μπορεί να μεταφέρει χρήματα από λογαριασμό μισθοδοσίας ή σύνταξης και να εξοφλεί δάνεια, όπως συνέβη ειδικότερα με την Αγροτική Τράπεζα.

Από τον συγκεκριμένο νόμο εξαιρούνται μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο για τα στεγαστικά δάνεια και βάσει συγκεκριμένων ορίων.

Εξοδα καθυστέρησης

Οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στις μονομερείς «αναλήψεις» από τους λογαριασμούς. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κινήσει διαδικασίες κατά τραπεζών και για τα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν παράνομα σε πελάτες τους πέραν των τόκων υπερημερίας.

Στις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να «απαντήσει» με κυρώσεις η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς οι συγκεκριμένες χρεώσεις παραβιάζουν πρωτίστως τη σχετική Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας. *