24 Οκτωβρίου 2011

"Κούρεμα" πάνω από 50% ζητά η Μέρκελ

Αποφασισμένη για οριστική συμφωνία την Τετάρτη, για το "ελληνικό πρόβλημα" και την κρίση χρέους, εμφανίζεται η Γερμανία. Τι θα προτείνει η Μέρκελ. Κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή

Σε ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή θα θέσει η καγκελάριος Μέρκελ την πρόταση της Γερμανίας για την οριστική απάντηση στην κρίση χρέους που απειλεί την ευρωζώνη.

Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη, δηλαδή την ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που θα καταθέσει η Άνγκελα Μέρκελ, περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό πάνω από 50% και ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, ώστε να αναλάβει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Για τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν κεφάλαια 110 δισ. ευρώ περίπου για την ανακεφαλοποίηση τους.

Η κα Μέρκελ ενημέρωσε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς στη Γερμανία για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κυριακής και τους ανακοίνωσε τις προθέσεις της ενόψει της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, η κα Μέρκελ προκρίνει κούρεμα χρέους μεταξύ 50% και 60%.

"Η κα Μέρκελ προτείνει κούρεμα πάνω από 50% και κάτω από 60%" δήλωσε ο κ. Τριτίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να αρνούνται να αποδεχθούν ένα τόσο μεγάλο κούρεμα.

Ο ρόλος του μηχανισμού στήριξης

Η κάλυψη του EFSF προς τις τράπεζες θα γίνει ώστε να πειστούν οι τελευταίες να δεχθούν το "κούρεμα", καθώς επέμεναν σε κούρεμα 40%.

Οι πόροι του μηχανισμού στήριξης, βάσει της πρότασης της κας Μέρκελ, αναμένεται να αγγίξουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Γι' αυτό το σκοπό εξετάζεται η σύσταση ενός οχήματος ειδικού σκοπού, το οποίο θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές, ώστε να αγοράζει ομόλογα.

Η Γαλλία φέρεται πλέον να βάζει στην άκρη την πρόταση για μετατροπή του μηχανισμού σε τράπεζα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του Βερολίνου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προχωρήσει η μετατροπή του σε ταμείο ασφάλισης κρατικών ομολόγων, όπου θα εγγυάται ένα τμήμα, της έκδοσης κρατικών ομολόγων απο χώρες της Ευρωζώνης.

cosmo.gr