22 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία μεταξύ ιδιωτών για «κούρεμα» έως 55% επικαλείται γαλλική εφημερίδα

Ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα συμφώνησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω του IIF, να δεχτεί «κούρεμα» από 50% έως 55% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Εν τω μεταξύ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες που αντέχουν να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Les Echos, η ανακοίνωση και το ακριβές ποσοστό της απομείωσης της αξίας των ομολόγων θα αποκαλυφθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Διπλωματική πηγή που βρισκόταν στη σύνοδο του Eurogroup αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι η απόφαση για κούρεμα μέχρι και 55% ελήφθη μετά την ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.

Η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συνεχίζει η εφημερίδα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος.