20 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπανικολάου: Τουλάχιστον 82 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicsDZe8_-MP8pV-sGG6tWTAD5okMxQHlulN4QqTiiVo6zL-1o5iqfT9Qj_HfQhXlJPf4WIX7h9SenFdr0WjHuoG7VVMhyphenhyphenSxZFOyCQ3XzKe6dW_lhuV6ma4WajSRLXtMQoqEc7sB7XmSF4/s1600/papanikolaou1.jpgΑντιμέτωπη με επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. η χώρα

Σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία σφραγίσματος ή αποκατάστασης των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσνικ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε, στις 26 Ιουλίου 2011, την τέταρτη έκθεση προόδου σύμφωνα με την οποία (καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011), δεν έχουν κλείσει όλες οι υπάρχουσες παράνομες χωματερές, καθώς εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον 82.

Μάλιστα στην σχετική απάντηση προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή σημειώνεται ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 για να συζητήσει την κατάσταση και να εντοπιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην μη επίτευξη του κύριου στόχου του σχεδίου δράσης. Όλες οι πληροφορίες που έλαβε αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης, με βάση την οποία η Επιτροπή θα αποφασίσει για την πλέον ενδεδειγμένη δράση, ώστε να διασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Εξάλλου, όπως προκύπτει από προηγούμενη απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί - πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έγινε- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση C-502/03 καταδίκασε την Ελλάδα λόγω της έλλειψης κατάλληλης περιβαλλοντικής υποδομής για τη διαχείριση των αποβλήτων και της ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσής τους. Σύμφωνα με το άρθρο 14 της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής, όλες οι παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν στην ΕΕ πρέπει να κλείσουν άμεσα ή να συμμορφωθούν με τα πρότυπα που προβλέπει η οδηγία περί υγειονομικής ταφής. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει την Επιτροπή ότι δύο σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί με σκοπό να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Δικαστηρίου: το ένα αφορούσε το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και το άλλο την αποκατάστασή τους έως το 2012.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε, προκύπτει ότι τουλάχιστον 82 από αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν στην επικράτεια της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα, με νέα οικονομική επιβάρυνση σε μία χρονική περίοδο όπου κάθε άλλο παρά λεφτά υπάρχουν. Αντί τυφλών φοροεισπρακτικών μέτρων, η ευρισκόμενη σε σύγχυση κυβέρνηση οφείλει πρώτα να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις όπως είναι η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που ήδη επισείουν ή δυνητικά επιφέρουν υψηλά πρόστιμα στην χώρα. Εξάλλου, το πρόβλημα των παράνομων χωματέρων πέρα από την οικονομική διάσταση, αφορά την δημόσια υγεία, αφορά το περιβάλλον, αποτελεί τελικά δείκτη προόδου της κοινωνίας.

Η πράσινη ανάπτυξη που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός βαλτώνει ανάμεσα στις παράνομες χωματέρες και στον όγκο απορριμάτων που στοιβάζονται στις ελληνικές πόλεις. 'Αλλωστε για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πολιτική στα θέματα αποκομιδής, συλλογής και εναπόθεσης των απορριμάτων κάθε Έλληνας αυτές τις μέρες έχει το δυσάρεστο προνόμιο να το διαπιστώνει".