«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγει σε συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας Financial Times (http://www.ft.com) του Λονδίνου, σημειώνοντας πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία με όσους διακρατούν ελληνικό χρέος η οποία προβλέπει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα δεχθούν μείωση 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους».
«Οι αγορές εορτάζουν αφού η σύνοδος της ευρωζώνης μειώνει το Ελληνικό χρέος κατά 50%», τιτλοφορούσε πριν από λίγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Guardian (http://www.guardian.co.uk) του Λονδίνου το πρώτο της θέμα, που καταγράφει τις εξελίξεις στην κρίση χρέους σε συνεχή ροή. «Οι ιδιώτες επενδυτές δέχθηκαν το 'κούρεμα' των ελληνικών ομολόγων σε μια διάσωση 100 δισ. ευρώ (μετά τη συμφωνία) που επίσης ενισχύει το Ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης σε μια 'λύση τριών σκελών'«, εξηγεί, αναφερόμενη στο ΕΤΧΣ. Η εφημερίδα προβάλει ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Όζμπορν, που εκτίμησε ότι η συμφωνία «βάζει την οικονομία της Ευρώπης στο σωστό δρόμο».
«Οι αγορές καταγράφουν μεγάλη άνοδο λόγω της διάσωσης της ευρωζώνης», είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της πρώτης σελίδας της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας The Times (http://www.thetimes.co.uk) του Λονδίνου.
«Η Ευρώπη συμφωνεί στα βασικά του σχεδίου για την επίλυση της Κρίσης του Ευρώ», τιτλοφορείται το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση (αλλά και στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης) της αμερικάνικης εφημερίδας The New York Times (http://www.nytimes.com). «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν σημαντική πρόοδο στην επίλυση της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, αποσπώντας μια συμφωνία από τις τράπεζες να δεχθούν απώλειες 50% της (ονομαστικής) αξίας του ελληνικού χρέους (που διακρατούν)», τονίζει επίσης.
Η ιταλική εφημερίδα La Stampa στην ηλεκτρονική της έκδοση (http://www.lastampa.it) κάνει λόγο για «μαραθώνιο μέσα στη νύχτα», τονίζοντας: «συμφωνία στην ΕΕ, τα χρηματιστήρια πετούν», σημειώνοντας επίσης πως δημιουργείται «ασπίδα προστασίας 1 τρισ. ευρώ», είναι πια «ανοικτός ο δρόμος για τις ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών και κάνοντας λόγο περί «εγκωμίων για την Ιταλία».
Για «νυχτερινή συμφωνία για το ελληνικό χρέος» και «ευφορία στα χρηματιστήρια» κάνει λόγο και η ιταλική La Repubblica (http://www.repubblica.it)η οποία επικεντρώνεται στο σχετικό της δημοσίευμα στην «ψυχρότητα» κατά τη διάρκεια της συνόδου ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ από την μια και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την άλλη.
Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (http://www.spiegel.de) σε σχετικό θέμα κάνει λόγο επίσης περί «Συμφωνίας αργά τη νύχτα στις Βρυξέλλες», και τονίζει πως «Η Ευρωζώνη Απελευθερώνει την Ελλάδα από τα Μισά της Χρέη», ωστόσο υπογραμμίζει παράλληλα πως «οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς όσον αφορά τα σχέδια για την μόχλευση» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Η οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση (http://www.handelsblatt.com) σημειώνει στο πρώτο θέμα της ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής έδωσε ώθηση στον χρηματιστηριακό δείκτη της Φρανκφούρτης DAX, που σημείωνε άνοδο 250 μονάδων πριν από λίγο. Ωστόσο, η εφημερίδα διερωτάται «είναι η ευφορία δικαιολογημένη;».
Ο πορτογαλικός Τύπος αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι η Λισαβόνα θα χρειαστεί να συνεχίσει και να εντείνει το πρόγραμμα λιτότητας. «Η ΕΕ καλεί την Πορτογαλία να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές», τιτλοφορεί το σχετικό θέμα η εφημερίδα Diario de Noticias. «Οι ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης κάλεσαν την Πορτογαλία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα».
«Η Ευρώπη παραμένει πάντα διχασμένη», σημειώνει η εφημερίδα Diario Economico, εκτιμώντας σε κύριο άρθρο της ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε μια…«σχεδόν» λύση. «Είναι καιρός να αποφασιστούν δύσκολες και οριστικές λύσεις οι οποίες είναι αναγκαίο να ληφθούν και να εφαρμοστούν. Σε διαφορετική περίπτωση η ασθένεια θα εξαπλωθεί».
«Ναρκοθετημένη από μια έλλειψη φιλοδοξίας, σε ένα κλίμα σύγκρουσης…η σύνοδος συμβόλισε για άλλη μια φορά την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την μοίρα της», έγραψε από την πλευρά της η εφημερίδα Publico, κάνοντας λόγο για «διχασμό» και «δισταγμούς» των Ευρωπαίων ηγετών.