14 Οκτωβρίου 2011

Κανένας Γερμανός δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα και μην τρώτε το κουτόχορτο του Χρυσοχοϊδη

http://www.skai.gr/files/temp/A9F5E88EF3D99827DF26F3B06D431FA9.jpgΑνάμεσα στους επιχειρηματίες που πήραν μέρος στην πρόσφατη αποστολή του Γερμανού υπουργού οικονομίας ήταν και ο πρόεδρος της BayWa, Κλάους Γιόζεφ Λούτζ. Η εταιρεία έχει έναν κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 8 δις ευρώ ετησίως και δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, χρηματοδοτήσεων και εμπορίου γεωργικών και οικοδομικών υλικών. Όπως διευκρινίζει εξ αρχής στο μικρόφωνο της DeutscheWelleο κ. Λουτζ, το πρόβλημα της εταιρείας του να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα δεν είναι η χρηματοδότηση, διότι αυτή την μπορεί να τη διασφαλίσει μόνη της. Το δια ταύτα βρίσκεται αλλού:
στην κρίση χρέους και την αντιμετώπισή της: «Όσο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με αυτή την χώρα, πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, και μάλιστα ρεαλιστικά, δεν θα προβούμε σε επενδύσεις και σε κοινοπραξίες, εκτός αν πρόκειται για προϊόντα που θα τα εξάγουμε εμείς από την Ελλάδα.»

Ο Κλάους Γιόζεφ Λουτζ διατυπώνει εδώ ένα δίλημμα, που αντιμετωπίζει κάθε γερμανική εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο: η σχετική γερμανική νομοθεσία ποινικοποιεί επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο για τους μετόχους. Και μια ανάλογη κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας επικρατεί αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Κάθε επένδυση λοιπόν, θα πρέπει εν ανάγκη, να υποστηριχτεί και ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Λουτζ υπογραμμίζει ότι «ως διευθύνων σύμβουλος μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο επιχείρησης είμαι υποχρεωμένος να εξετάσω το ρίσκο μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Και θα πρέπει με λύπη να σας πω, ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, επειδή λείπει η οικονομική σταθερότητα και νομική ασφάλεια.»

Διευθέτηση της κρίσης, αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου και νομική ασφάλεια


Aναφορικά με τη νομική ασφάλεια αυτό που προβληματίζει τους Γερμανούς επενδυτές δεν είναι π.χ. η διένεξη γερμανικών ομίλων και ελληνικού κράτους για χρέη του δημοσίου προς αυτούς (γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ), αλλά η βραδύτητα της ελληνικής δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαφάνειας και το φαινόμενο της δωροδοκίας.

Ο κ. Λουτζ αναγνωρίζει όμως τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Και ήδη η εταιρεία του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επίδοξους Έλληνες εταίρους: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πάρα ταύτα όμως, είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε, από τη στιγμή που θα υπάρξει ένα σωστό πλαίσιο προϋποθέσεων. Αλλά για αυτήν την αναγκαία σιγουριά θα πρέπει να φροντίσει η πολιτική. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την γλώσσα των μάνατζερ: η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό που επικρατούσε τις τελευταίες δεκαετίες είναι παρωχημένο. Και δεν εννοώ την διοίκηση και την γραφειοκρατία, αλλά ότι στην ουσία δεν επικρατούσε ελεύθερη οικονομία, παράδειγμα κλειστά επαγγέλματα. Το μοντέλο αυτό, όχι μόνον θα πρέπει να επανεξεταστεί, αλλά θα πρέπει να αλλάξει πάρα πολύ σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει λύση.»

Προϋπόθεση όμως, επιμένει ο Κλάους Γιόζεφ Λουτζ, είναι η οριστική διευθέτηση του θέματος της χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας. Τους ξένους επενδυτές δεν τους ενδιαφέρει, αν η λύση που δοθεί, θα είναι η χρεοκοπία της χώρας ή κάτι άλλο.

Το ζητούμενο είναι, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες, που θα επιτρέπουν στην πραγματική οικονομία να κάνει βάσιμους λογαριασμούς.

skai.gr