23 Οκτωβρίου 2011

Αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη η Μέρκελ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgTRdIJTpbk-9lCBrHLZPiRMvf1HQDG2KSekx-GbqsSX0bG5eEqfL7Ottsd56MlPCoF6SAUpSx3P7-Qr1DWzSLnESYeesa3mE1bNEvZbq_6A4JtxONzCnBzoMxcb5uCSxaWTNEOvZolGRO/s1600/merkel-thumb-large.jpgΑπέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία, στη διάρκεια ομιλίας της, σήμερα, στο Μπράουνσβαϊκ, προς τα μέλη της κομματικής νεολαίας, επέμεινε στο ότι στο άμεσο μέλλον στη ευρωζώνη θα πρέπει να κυριαρχήσουν η μεγαλύτερη εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και η μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.

«Διαπράχθηκαν τόσα πολλά αμαρτήματα (στο οικονομικό πεδίο), ώστε τώρα πρέπει να εξετάσουμε, πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν» επισήμανε σχετικά η κ. Μέρκελ. «Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Κάθε χώρα θα πρέπει να τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης, με πρωτοβουλία της, των συνθηκών (της Ενωσης), την ώρα που ο κόσμος αλλάζει», υπογράμμισε, αναφερόμενη ειδικά στην ανάγκη, στο άμεσο μέλλον «οι θεσμοί της ΕΕ να καταστούν ισχυρότεροι».

Στο σημείο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μάλιστα λύπη, που κατά το παρελθόν με δημοψηφίσματα λαοί κρατών-μελών της Ένωσης απέρριψαν προτεινόμενες, τότε, μεταρρυθμίσεις στις συνθήκες της.

Ταυτοχρόνως αντέκρουσε τις πληροφορίες ότι, επειδή επιμένει η δημοσιονομικού χαρακτήρα κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ενδεχόμενο μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με την ερμηνεία γερμανικών μέσων ενημέρωσης, να φύγει από την ΕΕ. «Θα προειδοποιήσω, σχετικά, εναντίον του ενδεχόμενου να διατυπωθεί το πολιτικό αίτημα, να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος την ευρωζώνη».

Πρώτον, εξήγησε αμέσως η κ. Μέρκελ, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αποχωρήσεις μελών. Δεύτερον, «ο στόχος μας τώρα πρέπει να είναι να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών» (...) «μέσω της δημιουργίας ασπίδας προστασίας της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους».