30 Οκτωβρίου 2011

Ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε

Ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε
Εξακολουθεί να απειλεί με υποχρεωτικό "κούρεμα" η Γερμανία τις τράπεζες που αύριο κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό να συμμετάσχουν στο σύνολο τους στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής.

Αυτή τη φορά την προειδοποίηση έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο μάλιστα της ανακοίνωσης του οίκου Fitch, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία θα χαρακτηριστεί ούτως ή άλλως ως πιστωτικό γεγονός έως ότου ολοκληρωθεί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο περιοδικό "Der Spiegel" τονίζει: "Ανέκαθεν λέγαμε ότι προτιμούμε ένα εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Βέβαιος για την επιτυχή κατάληξη του νέου σχεδίου για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, παρά τις επιφυλάξεις αναλυτών και επενδυτών, δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα μιλώντας στην σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt και τονίζει: "Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πάνω από το 90% των τραπεζών θα συμμετάσχει. Θα χρειαστεί λίγη πειθώ για τις ασφαλιστικές εταιρίες".

Πέρα από τις αβεβαιότητες του σχεδίου για το "κούρεμα" του χρέους, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις αβεβαιότητες που σκιάζουν τον φετινό αλλά και τον επόμενο Προϋπολογισμό, με δεδομένο ότι οι όποιες αποκλίσεις καθίστανται πλέον απαγορευτικές, οδηγώντας σε νέα μέτρα.

Το πρώτο που πρέπει να "τρέξει" είναι η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, που αφορά σε πρώτη φάση 30.000 υπαλλήλους και σε δεύτερη φάση θα εξελιχθεί με βάση το στόχο της μείωσης κατά 30% των υπηρεσιών. Στο πεδίο της φορολογίας, ζητούμενο παραμένει η είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων, ενώ καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζονται η απόδοση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η απόδοση των νέων τεκμηρίων, η απόδοση της εισφοράς στις επιχειρήσεις που επιβάλλεται από πέρσι, η απόδοση των φόρων κατανάλωσης σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης.

Κλειδί χαρακτηρίζεται, επίσης, η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε ότι εάν εφαρμοστούν όσα έχουν προβλεφθεί, δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και πρόσθεσε: "Υπάρχουν πάρα πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Σας υπενθυμίζω τη θέση τους ότι θεωρούν ότι υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα στην οικονομία, αυτό επηρεάζει και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων".