Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Το μπαλάκι στους ομολόγους του για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος που έχει στην αρμοδιότητά του το συντονισμό της «απελευθέρωσης» που έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Η τρόικα την ανάγει σε μία από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις και ζητεί αλλαγές στο νόμο αλλά και στην ουσία των προεδρικών διαταγμάτων και των εφαρμοστικών διατάξεων που ακόμη... γράφονται.
Στο επίκεντρο βάζει τις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων και μηχανικών, ενώ ζητεί ταχύτερο άνοιγμα στο επάγγελμα των φορτηγών δημόσιας χρήσης (μέχρι και τα τέλη του 2012) αλλά και την κατάργηση του σταθερού ποσοστού κέρδους στα φαρμακεία.
Η ευθύνη για τις αλλαγές, που αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύκλο αντιδράσεων και πρέπει να γίνουν μέσα στο χρόνο, μεταφέρεται στα αρμόδια υπουργεία.
Παράλληλα, ζητείται από όλους τους υπουργούς να καταρτίζουν πλήρη λίστα όλων των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στην απελευθέρωση ώστε αυτή να δημοσιοποιηθεί κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών, όπως ζητεί η τρόικα.
Μόνον οι δικαστικοί επιμελητές
Η τρόικα φέρεται έντονα ενοχλημένη από το γεγονός ότι τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπει ο Ν. 3919/2011, η μόνη εφαρμοστική πράξη του νόμου που είχε δημοσιευτεί ήταν αυτή των δικαστικών επιμελητών.
Επίσης ζητεί να γίνει η μελέτη του ΤΕΕ και των δικηγορικών συλλόγων για το αν οι συνεισφορές των επαγγελματιών στις συγκεκριμένες ενώσεις είναι «λογικές και αιτιολογημένες». Επίσης ζητεί ταχύτερη απελευθέρωση στις οδικές μεταφορές αλλά και έκθεση για τις επιλογές απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ.
Το θέμα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις, δεδομένης της ταραχής που προκάλεσε την άνοιξη για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος με πολλές «βελτιώσεις», σε σχέση με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Τώρα, που ο απολογισμός της τρόικας είναι αρνητικός και η κυβέρνηση σε δυσχερή θέση, οι πιέσεις των επιτηρητών επανακάμπτουν.
Τα υπουργεία καλούνται -στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που «τρέχουν» έναντι του Μνημονίου- να εκδώσουν άμεσα τις 14 εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου που απομένουν, ενώ από κοινού με την τρόικα θα εξεταστεί αν πρέπει να γίνει και αναθεώρηση του νόμου.
Ειδικά για το ζήτημα της ελεύθερης ίδρυσης εταιρειών δικηγόρων και της παράλληλης άσκησης δραστηριότητας, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο προσφυγής στο ευρωδικαστήριο, αφού η επιτροπή έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στο θέμα θα συνδράμει και η ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.