01 Οκτωβρίου 2011

Νέες επώδυνες αλλαγές στη φορολογία


Νέες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου φέρνει το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, η σύνταξη του οποίου έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία και αφού λάβει το «πράσινο» φως από την τρόικα αναμένεται ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο οι φορολογούμενοι θα δουν ότι τα «χαράτσια» δεν τελείωσαν, αφού το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει εξίσου επώδυνα μέτρα με όσα έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω και οι όποιες μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Ετσι εκτός από τις σαρωτικές αλλαγές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών με άμεσες απολύσεις των εργαζομένων, το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει και τη λήψη των εισπρακτικών μέτρων που έχουν μείνει στα συρτάρια.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση του «πακέτου» που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά και την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα επιβαρύνει και πάλι τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού σε πρώτη φάση η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 λεπτών/χιλιόλιτρο.
Οσον αφορά δε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», σχεδιάζει να εξισωθούν άμεσα με τις αγοραίες τιμές, ούτως ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις και να δημιουργηθεί ενιαίο «μητρώο τιμών» που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και να αναπροσαρμόζει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Επτά «βέλη» προς εκτόξευση
Εκτός όμως από τα ανωτέρω μέτρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη έτοιμα στη «φαρέτρα» της επτά ακόμη μέτρα, τα οποία αφορούν:
* στην αλλαγή στη φορολόγηση του καπνού,
* στη νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων,
* στην κατάργηση επιλεγμένων φορολογικών επιστροφών,
* στην καθιέρωση ενός γενικού ορίου στις συνολικές επιστροφές φόρου,
* στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων,
* στην αύξηση των κριτηρίων για τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος κατά 60%, των ελευθέρων επαγγελματιών,
* στην αύξηση στους φόρους ακίνητης περιουσίας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών σχεδιάζεται για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόταση το ποσό να ανέλθει στις 40.000 ευρώ, προκειμένου να διατηρηθούν ορισμένες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να αποφευχθούν πρόσθετες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το «ηλεκτρονικό μάτι»
Στο ανωτέρω «πακέτο» θα πρέπει φυσικά να προστεθούν και οι αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί στο σύστημα των αποδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτείται η συγκέντρωση περισσοτέρων για να αποφευχθεί πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, αλλά και το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. 
Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το ύψος των καταθέσεων σε τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης, τα οποία θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο σε ειδικό έντυπο μαζί με το Ε1.
Εμπλοκή
Εμπλοκή σημειώνεται στην αποστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των μηνυμάτων (SMS) από τους φορολογούμενους που δικαιούνται είτε απαλλαγή από το τέλος ακινήτων είτε την καταβολή μειωμένου τέλους 0,5 ευρώ/τ.μ.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς, υπήρξαν αναφορές ότι ενώ πολλοί υπόχρεοι έστειλαν τα σχετικά μηνύματα, αυτά κατέληξαν σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, που χρησιμοποιούν τον ίδιο πενταψήφιο αριθμό 54160 για τη λήψη μηνυμάτων. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία επικοινώνησε η «Ν», επεσήμαναν ότι τα όποια προβλήματα εμφανίζονται, διότι οι φορολογούμενοι δεν αποστέλλουν στο σωστό αριθμό τα μηνύματά τους.
Από τη Δευτέρα η χρήση φορτοκάρτας 
Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων θα βάλει από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, η φοροκάρτα που, εκτός απροόπτου, μπαίνει πλέον στη ζωή όλων των φορολογουμένων, οι οποίοι στο εξής δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν αποδείξεις αφού με τη χρήση της όλα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται άμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 
Παρά το γεγονός ότι για φέτος δεν αλλάζει το ισχύον καθεστώς των αποδείξεων, αφού όλες οι ανατροπές προγραμματίζονται για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013, οι φορολογούμενοι ούτως ή άλλως θα πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις, ήτοι το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας για να αποφύγουν την «ποινή» της καταβολής επιπλέον φόρου που ανέρχεται στο 10% επί της διαφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η χρήση της εν λόγω κάρτας θα είναι προαιρετική και θα διευκολύνει τους πολίτες στη συλλογή των στοιχείων των αποδείξεων με τρόπο που διασφαλίζει την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών. Για την αξιοποίηση μάλιστα της συγκεκριμένης δυνατότητας και για τη διασφάλιση των προσωπικών πληροφοριών των συναλλαγών, η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη. 
Η προμήθειά της θα μπορεί να γίνει από 27 τράπεζες και δύο εταιρείες, ενώ στη συνέχεια ο υπόχρεος με ευθύνη του θα πρέπει να ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την κάρτα που έλαβε. 
Η ενημέρωση θα μπορεί να γίνει είτε μέσω διαδικτύου είτε με τη χρήση σύντομου γραπτού μηνύματος SMS μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. 
Σε κάθε συναλλαγή που θα γίνεται είτε με μετρητά είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ο φορολογούμενος θα δίνει την «κάρτα αποδείξεων» στον καταστηματάρχη και εκείνος θα την περνά από το μηχάνημα POS που χρησιμοποιείται σήμερα για τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. 
Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. Το κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών της τράπεζας που εξέδωσε την κάρτα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία αυτής στη ΓΓΠΣ. 
Τα στοιχεία της συναλλαγής που θα αποστέλλει η τράπεζα στη ΓΓΠΣ είναι: α) ο κωδικός της «κάρτας αποδείξεων», β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία διενέργειας της συναλλαγής και δ) το ποσό της συναλλαγής.
Μετά τη λήξη του έτους, το συνολικό ποσό των αγορών που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας. 
Μέχρι την Πέμπτη η καταβολή εισφορών 
Εως την προσεχή Πέμπτη 6 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία που έληξε χθες για την καταβολή της πρώτης δόσης του πολυ-εκκαθαριστικού με τις έκτακτες εισφορές από τους υπόχρεους οι οποίοι το έχουν ήδη λάβει.
Την απόφαση αυτή έλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, λόγω της 24ώρης απεργίας που είχαν κηρύξει εντός της εβδομάδος οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ, με αποτέλεσμα πολλοί υπόχρεοι να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα. 
Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Επομένως, αν η εισφορά βεβαιώθηκε μέσα στο μήνα Αύγουστο, η πρώτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, με την παράταση όμως η προθεσμία μετατίθεται για τις 6 Οκτωβρίου, η δεύτερη όμως δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κ.λπ. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr