Ο βαρύς χειμώνας στις ΗΠΑ είναι το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανικό τύπο, ωστόσο και σήμερα είναι πολλά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διάσωση του ευρώ αλλά και στην αγοραστική διάθεση ορισμένων Ελλήνων.
Στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα εκτενές δημοσίευμα με τον τίτλο «Οι Έλληνες σε κατάσταση αγοραστικής μέθης». «Στην Αθήνα επικρατεί χάος. Δεν είναι περίεργο ότι οι πλούσιοι με τα εκατομμύριά τους διαφεύγουν για παράδειγμα στο Λονδίνο. Εκεί αγοράζουν πολυτελή ακίνητα».
Η εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του διεθνούς μεσιτικού γραφείου Knight Frank, τον περασμένο χρόνο ξοδεύτηκαν 295 εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα σε ακίνητα στο Λονδίνο. Οι περιοχές που ζητούνται περισσότερο είναι το Kensington, το Chelsea και το Hampstead. Πρόκειται για εύπορους που θέλουν να επενδύσουν το κεφάλαιό τους στο εξωτερικό. Στο χρόνο που διανύουμε υπολογίζεται πως το ποσό των 250 εκατομμυρίων λιρών θα ξεπεραστεί. Παρόλα αυτά το μερίδιο των Ελλήνων επενδυτών με 1,7% - και τιμές από δυο έως έξι εκατομμύρια ευρώ ανά διαμέρισμα - είναι σχετικά μικρό. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται επενδυτές από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή».
Η ίδια εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο του πρώην υπ. Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με τίτλο «Μοναξιά και κρύο περιμένουν την Ευρώπη». Στον υπότιτλο σημειώνεται: «Η ουσία της κρίσης του ευρώ δεν βρίσκεται ούτε στις τράπεζες, ούτε στους Έλληνες. Αυτό που λείπει είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση».
Ο Γιόσκαρ Φίσερ γράφει: «Η ουσία της ευρωπαϊκής κρίσης δεν βρίσκεται στις τρεις δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού, ούτε στο ότι έσκασε η φούσκα των ακινήτων, ούτε στο ότι δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια του Μαάστριχτ, ούτε στην υπερχρέωση των χωρών, ούτε ακόμα στις τράπεζες και στην απληστία τους – ακόμα και εάν όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά. Το θέμα είναι η πολιτική. Και για την ακρίβεια: η έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης».
Αμφιβολίες σχετικά με τη βοήθεια της Κίνας στη διάσωση του ευρώ» είναι ο τίτλος του άρθρου στις οικονομικές σελίδες της FrankfurterAllgemeineZeitungόπου επισημαίνεται: «Το ότι οι Κινέζοι θα τρέξουν να βοηθήσουν με τεράστια ποσά υπερχρεωμένες χώρες όπως την Ελλάδα, δεν είναι για πολλούς οικονομολόγους παρά ευσεβείς πόθοι. Και όσον αφορά μια συμμετοχή του ΔΝΤ στο ταμείο διάσωσης του ευρώ και εκεί υπάρχουν μεγάλα εμπόδια».
H Berliner Zeitung φιλοξενεί άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν με τίτλο «Η υπεροπτική ελίτ της Ευρώπης». Ο Πολ Γκρούγκμαν γράφει:
«Εάν δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα θα μπορούσε κανείς να αστειευτεί πολύ με τη σημερινή κατάσταση της ευρωκρίσης. Κι ενώ το ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης αποτυγχάνει μετά το άλλο, οι ‘πολύ σοβαροί άνθρωποι’ της Ευρώπης, που είναι ακόμα πιο νάρκισσοι και εμφανίζονται πιο μεγαλοπρεπώς, γίνονται μέρα με την ημέρα και πιο γελοίοι».
Λίγο πιο κάτω σημειώνει: «Τώρα το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και ένα περιθωριακό σόου τρόμου. Ο μεγάλος, κίνδυνος είναι το λεγόμενο Bankrun, o πανικός των επενδυτών, στην Ιταλία. Από φόβο μήπως η χώρα πτωχεύσει, οι επενδυτές ζητάνε όλο και μεγαλύτερα επιτόκια για τα ιταλικά δημόσια χρέη. Και αυτά τα υψηλά επιτόκια κάνουν την πτώχευση πιθανότερη, διότι αυξάνουν τον όγκο του χρέους».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει: «Η λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο στην ανάγκη θα είχε αρκετά χρήματα να δανείσει στην Ιταλία (και εάν χρειαζόταν και στην απειλούμενη Ισπανία), ώστε να μην είναι αναγκασμένη η χώρα να δανειστεί με τόσο υψηλά επιτόκια. Πολύ πιθανόν να μην χρειαζόταν καν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο ταμείο, διότι απλά και μόνον η ύπαρξή του θα έδιωχνε το φόβο. Θα έπρεπε πάντως σε κάθε περίπτωση, να υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης ενός τρισεκατομμυρίου σε εγγυήσεις».
skai.gr