17 Οκτωβρίου 2011

Να ποιοι κάνουν το πλιάτσικο: Φήμες για "αγορά" αρμάτων μάχης απ' τις ΗΠΑ

M1A1 Abrams-Panzer (in Kuwait): Schon bald in Griechenland im Einsatz? 400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams θα αγοράσει, σύμφωνα μα απερικανικό δημοσίευμα η μαστιζόμενη απ' την οικονομική κρίση, Ελλάδα. Η συμφωνία όμως μπορεί να αποδειχθεί εφιαλτική για την Ελλάδα καθώς τα τεθωρακισμένα είναι απαρχαιωμένα και τα ανταλλακτικά κοστίζουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνικού περιοδικού που ασχολείται με θέματα Άμυνας, η χώρα θέλει, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, να αγοράσει 400 τεθωρακισμένα του αμερικάνικου στρατού.

Η Κυβέρνηση, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του SPIEGEL, αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση ενώ και από το αμερικάνικο Πεντάγωνο δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με το περιοδικό "Hellenic Defence & Technology" πρόκειται για 400 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα M1A1 Abrams. Η αμερικάνικη κυβέρνηση προτίθεται να τα πουλήσει στην Ελλάδα σε εξευτελιστική τιμή που φήμες λένε ότι μπορεί να είναι ακόμα και μερικά εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ με αυτά τα άρματα θα μπορέσουν να αντικατασταθούν άλλα πεπαλαιωμένα, άγνωστα παραμένουν τα κρυφά κόστη που θα ακολουθήσουν την αγορά. Πρόκειται για μια αγορά όπως των εκτυπωτών, τους οποίους ενώ αγοράζουμε φτηνά, ακριβοπληρώνουμε τα μελάνια και γίνονται ακριβοί στην καθημερινή τους χρήση.

Για να γίνουν αξιόμαχα τα συγκεκριμένα άρματα, πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο να επισκευασθούν και να εκσυγχρονιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Hellenic Defence & Technology" η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός θα μπορούσαν να στοιχίσουν δεκάδες εκ. ευρώ. Χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στη διάθεσή της εν μέσω κρίσης.

http://www.baesystems.com/static/bae_cimg_la_gs_aav7a1_latestReleased_bae_cimg_la_gs_aav7a1_Web.jpgΣχεδιάζονται κι άλλες αγορές

Οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ δεν περιορίζονται προφανώς μόνο στα άρματα μάχης. Επιπλέον το άρθρο αναφέρει ότι υπάρχει ερώτημα απ' την Αθήνα για 20 αμφίβια οχήματα του τύπου AAV7A1. Συνολικά ακούγεται ότι ο Ελληνικός Στρατός θέλει να παραγγείλει μέχρι και 100 απ' τα συγκεκριμένα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πόσο μπορεί να κοστίσουν.

Εν όψει επαπειλούμενης χρεοκοπίας η Ελλάδα είχε ανακοινώσει πριν μήνες ότι θα κάνει κολοσσιαίες περικοπές σε αμυντικούς εξοπλισμούς. Σύμφωνα με τον Υπ. Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλο, τα λειτουργικά έξοδα του Στρατού πρέπει να μειωθούν κατά 25% ενώ στο προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί μειώσεις 12,6%. Η Ελλάδα θα ξοδέψει για την άμυνά της, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, 6 δις ευρώ ή το 4,8% του ΑΕΠ της, ποσοστό που είναι αρκετά πάνω απ' το ΜΟ του ΟΟΣΑ που είναι στο 1,7%.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,791010,00.html