«Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε Ινδία» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού, Γ. Α. Παπανδρέου σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους οποίους συναντήθηκε, όταν ενημερώθηκε από τον υπουργό, Γ. Κουτρουμάνη για την απαίτηση της τρόικας περί κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση ο Ελληνας πρωθυπουργός αφενός γιόρτασε τα δίχρονα γενέθλια της κυβέρνησής του και αφετέρου διέγραψε με μια μονοκονδυλιά το λαό και τη χώρα με την οποία συνεργαζόταν στενά ο πατέρας του Α. Γ. Παπανδρέου. Έτσι χάσαμε και αυτήν τη μοναδική ευκαιρία.
Αν γινόμαστε Ινδία, θα είχαμε την ελπίδα να καμαρώσουμε για όσα παράγει και όσα εξάγει αυτή η χώρα. Θα χαιρόμαστε γιατί θα είμαστε μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις του πλανήτη. Θα νιώθαμε κάπως διαφορετικά ως χώρα παραγωγής πετρελαίου. Φυσικά θα είμαστε και κινηματογραφική - τηλεοπτική υπερδύναμη και δεν θα βλέπαμε τουρκικά σίριαλ...
Τέλος θα είμαστε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τεχνολογικά χώρες στον κόσμο, αφού θα είχαμε σχεδιάσει και υλοποιήσει διαστημικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό η Ινδία (με την οποία κατά τον πρωθυπουργό δεν πρέπει να μοιάσουμε) εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη το 2008.
Εκτός αυτού η πρώτη της επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα προγραμματίζεται το 2014, ενώ για τη Σελήνη η πρώτη της επανδρωμένη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το 2020. Αυτό το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο και χρηματοδοτείται με μεγάλα ποσά, αφού προβλέπεται ότι θα στοιχίσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε τελική ανάλυση θα είμαστε πιο ...ανεβασμένοι ως πολίτες μιας χώρας που στηρίζει, προφυλάσσει, αναπτύσσει και προβάλλει την πολιτιστική της κληρονομία ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική της βιομηχανία.
Οπωσδήποτε κάποιος θα πει ότι ο λαός της Ινδίας (1,2 δισεκ. κάτοικοι) ζει φτωχικά. Καμία αντίρρηση. Μα και εμείς προς τα εκεί βαδίζουμε με τις υπογραφές του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, αλλά και με τις λανθασμένες επιλογές τους και τις ακόμη χειρότερες εφαρμογές των αποφάσεών τους. Αναμένουμε τη Ναργκίς να τραγουδήσει τον πόνο μιας «Γης ποτισμένης με ιδρώτα».
ΠΑΝ. ΜΗΛΑΣ - pmil@naftemporiki.gr