13 Οκτωβρίου 2011

Μέχρι και δορυφόρο θα μας ρίξει η Μέρκελ στο κεφάλι...

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/wissen/2011/KW41/satellit_absturz_420_maxsize_420_280.jpg[Σύμφωνα με πληροφορίες του Κοττάκη (που χθες αποκάλυψε στην έγκριτη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όλο το πονηρό σχέδιο των Γερμανών) η ίδια η Μέρκελ θα κατευθύνει με joystick τον δορυφόρο ώστε να τον ρίξει στην Ελλάδα]

Εδώ και 21 χρόνια περιστρέφεται γύρω από την Γη ο γερμανικός δορυφόρος "Rosat" και στα τελειώματά του βιάζεται να επιστρέψει στη Γη. Έτσι λόγω αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας αυτή την περίοδο, θα πέσει στη Γη μεταξύ 20 και 25 Οκτωβρίου αντί για το Νοέμβριο όπως υπολόγιζαν μέχρι τώρα.

Η αποστολή του "Rosat" ήταν να βρει πηγές ακτίνων Χ στο διάστημα και μεταξύ 1990 και 1999 ανίχνευσε πράγματι 80.000 τέτοιες πηγές και οι μετρήσεις αξιοποιήθηκαν από 4.000 επιστήμονες σε 24 χώρες. Αυτή την περίοδο ο δορυφόρος περιστρεφόταν γύρω από τη Γη σε μια ελλειπτική τροχία ύψους 585 μέχρι 565 χλμ. Από τότε που έπαψε να λειτουργεί, η τροχιά του χάνει συνεχώς σε ύψος και στις αρχές Σεπτεμβρίου κινούνταν στα 290 χλμ πάνω απ' τη Γη ενώ καθώς πλησιάζει τόσο πιο γρήγορα χάνει ύψος.

Τα υπολείμματα του "Rosat" που θα πέσουν στη Γη, θα είναι 3 φορές περισσότερα, απ' τα 532 κιλά του UARS που υπολογίζεται ότι έπεσαν πριν 20 περίπου μέρες στον Ειρηνικό. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα πέσουν 30 κομμάτια συνολικού βάρους 1.600 κιλών. Ο τριπλάσιος όγκων υπολειμμάτων οφείλεται στους καθρέπτες συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας-ενέργειας που είχε ο δορυφόρος και είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Η τροχιά και το σημείο πτώσης του δορυφόρου θα είναι κάπου μεταξύ 53 βόρειου και 53 νότιου παράλληλου, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ο κίνδυνος για να προκληθεί ζημιά σε άνθρωπο είναι 1:700.000, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει τραυματιστεί άνθρωπος παρόλο που απ' το διάστημα έχουν πέσει πάνω από 27.000 τόνοι "σκουπιδιών" που ΄στη συντριπτική τους πλειοψηφία έλιωσαν μπαίνοντας στη γήινη ατμόσφαιρα.

Να θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη πτώση ήταν το 1979 του αμερικάνικου διαστημικού εργαστηρίου Skylab, βάρους 80 τόνων και το 2001 του ρώσικου διαστημικού σταθμού MIR με 135 τόνους. Ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχέδια για την ελεγχόμενη πτώση σε μερικές δεκαετίες του διαστημικού σταθμού ISS που ζυγίζει πάνω από 430 τόνους.

Στην πτώση του "Rosat" για πρώτη φορά οι χώρες που συμμετείχαν θα θεωρηθούν υπεύθυνες και θα πρέπει να πληρώσουν τις όποιες ζημιές. Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ (που εκτόξευσαν με πύραυλό τους το δορυφόρο), η Γερμανία (που τον κατασκεύασε και τον λειτούργησε) και η Μ. Βρετανία που κατασκεύασε ένα μόνο όργανο του δορυφόρου. Να θυμίσουμε επίσης ότι το 1979 το Skylab έπεσε στην Αυστραλία και οι Αυστραλοί χρέωσαν τη NASA με 400 δολάρια έξοδα απομάκρυνσής του απ' το σημείο πτώσης.