[Εμείς το γράψαμε απ' το πρωί...]
- Πριν από λίγο εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται
- Χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τελείωσαν
- Διαβάστε τι αποκάλυψαν στο Reuters αξιωματούχοι της τρόικας και τι ανακοίνωσε χθες ώρα 22.45 το υπουργείο Οικονομικών
- Ζούμε την επανάληψη του φιάσκου: ''Η αναχώρηση της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματισμένη'';
Ώρα 12.27 όπως μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν άδειασε κομψά τον Ε.Βενιζέλο και την ''βιασύνη'' του να ανακοινώσει πως τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις.
''Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα.Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί'' δήλωσε ο Τόμσεν μετρώντας μία μία τις λέξεις του.
Νωρίτερα πάλι στο πρακτορείο Reuters δήλωσε στέλεχος της τρόικας πως ''οι συζητήσεις συνεχίζονται γιατί πολύ απλά δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με καμία πλευρά''.
Εαν αυτό ισχύει, και θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, τότε η χθεσινοβραδυνή ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών είναι για τα σκουπίδια και ο Ε.Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.
Δεν μπορεί ένας τόσο ευφυής άνθρωπος, όπως ο υπουργός Οικονομικών, να μην κατάλαβε πως οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν.
Ή μας λέει ψέμματα ή εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα.
Διαβάστε την ανακοίνωση που έστειλε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:
''Η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας τελείωσε πριν λίγο. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ (το Μνημόνιο για την Οικονομική και Χρηματο-οικονομική Πολιτική ή MEFP). Αύριο, ίδια ώρα, θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής''.
Και όλα αυτά ενώ ακόμα αντηχούν στα αυτιά μας οι επανειλημμένες ψευδείς διαβεβαιώσεις Βενιζέλου πως στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις οι τροικανοί έφυγαν προγραμματισμένα και όχι άρον άρον.Η επανάληψη ενός φιάσκου;
Όπως και να έχει ο έλεγχος της Τρόικα τελειώνει ΣΗΜΕΡΑ, οι ελεγκτές ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και στις αποσκευές θα πάρουν μαζί, κυρίως τις κακές εντυπώσεις τους για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Όλα δείχνουν πάντως πως παρά τα πολλά προβλήματα που εντόπισε ο έλεγχος, η 6η δόση πιθανότατα θα εγκριθεί έως τις 24 Οκτωβρίου.
Πριν αναχωρήσουν τα στελέχη της τρόικας για Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες, όπου θα συντάξουν και θα παραδώσουν το τελικό πόρισμα την επόμενη εβδομάδα, οι ξένοι ελεγκτές αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων τους.
Χθες βράδυ πάντως καταγράφηκαν ακόμα σημαντικά «αγκάθια» στο Μεσοπρόθεσμο:
1. το κράτος χρωστά και δεν πληρώνει σε ιδιώτες περί τα 9 δισ. ευρώ. Στο Μνημόνιο υπάρχει όρος για πλήρη εξόφληση κάθε χρέους του δημοσίου μέσα σε 90 μέρες. Στα 9 δισ. η Τρόικα υπολογίζει και τα περίπου 3 δισ. ομόλογα με τα οποία κάλυψε το Κράτος χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Στο υπ. Οικονομικών θεωρούν πρόβλημα μόνο τα 6 δισ. που δεν έχει να πληρώσει το Κράτος.
2. το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων δεν ικανοποιεί την Τρόικα που ζητά να συντομευθεί δραστικά, ειδικά στον τομέα των μεταφορών όπου η αποδίδει και ιδιαίτερη σημασία.
Ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας και την γνώμη του υπουργού υποδομών κ. Γ Ραγκούση τόνισε ότι τα επαγγέλματα του χώρου των μεταφορών θα είναι πλήρως απελευθερωμένα μέσα στο α΄τρίμηνο του 2012. Σε ότι αφορά τα περίπου 350 επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στην οδηγία για απελευθέρωση των υπηρεσιών σε πανευρωπαίκό επίπεδο υποσχέθηκαν ότι θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί η πλήρης λίστα πριν από την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης.
3. μεγάλη γκρίνια υπήρξε και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες εξαγγέλλονται αλλά δεν ολοκληρώνονται . Η υποχρέωση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 28 δις ευρώ μέχρι και τα μέσα του 2014 συνδέονται άμεσα με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου και συνεπώς η αθέτηση των στόχων σημαίνει και αστοχία του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος
Η Τρόικα επέμεινε και χθες στην επιτάχυνση της πώλησης δημόσια ακίνητης περιουσίας ώστε τόσο οι δανειστές μας όσο και οι αγορές να αρχίσουν να πείθονται πως κάτι κινείται. Οι λύσεις της μακροχρόνιας ενοικίασης δημόσιων ακινήτων έβρισκε αντίθετους από την αρχή τους τεχνοκράτες της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ .
newsit.gr