08 Οκτωβρίου 2011

Δικαίωση Σαμαρά για την οικονομία

Πλήρως δικαιωμένος εμφανίζεται ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την έγκαιρη προειδοποίηση των «θολών σημείων» και των «ασαφειών», της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Μετά τις προειδοποιήσεις του για «λάθος μείγμα» πολιτικής και για το «αδιέξοδο», του μνημονίου, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτύπησε άμεσα καμπανάκι και για την αναποτελεσματικότητα των πρόσφατων αποφάσεων του περασμένου Ιουλίου.

Δύο μήνες μόλις αργότερα, ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης μοιάζει να επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, εν μέσω σεναρίων περί κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια. Αλλά δεν είναι λεπτομέρεια, ούτε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το νούμερο ένα ζήτημα, ούτε και το μέλλον των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Ως εκ τούτου, ελπίζω αυτή η κυβέρνηση, που δεν διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως, τουλάχιστον να μας ακούει», απαντά ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του και την απογοήτευσή του, για το γεγονός ότι οι εξελίξεις τον δικαιώνουν, αντί να εισακούονται τη στιγμή που πρέπει οι επισημάνσεις του.

Είχε προειδοποιήσει για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε επισημαίνει από την πρώτη στιγμή πως η απόφαση του περασμένου Ιούλη δεν χωρούσε ούτε «πανηγυρισμούς»,ούτε «πανικό» και είχε επισημάνει σειρά από «πολύ μεγάλες ασάφειες», και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη συνολική σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη.

Ιδιαίτερα μάλιστα για την πατρίδα μας, είχε υπογραμμίσει πως ήταν και ανεπαρκής καθώς προέβλεπε μια μικρή μείωση του συνολικού χρέους ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Πριν το Μνημόνιο, το Ελληνικό χρέος ήταν 127% του ΑΕΠ. Με το πρώτο Μνημόνιο, προβλεπόταν να φτάσει μέχρι και το 149% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Στη συνέχεια, αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε πολλές φορές προς τα πάνω. Πριν, μάλιστα, το Μεσοπρόθεσμο είχε φτάσει στο 200%. Με το Μεσοπρόθεσμο κατέληξε στο 160%. Τώρα, επανέρχεται στο 149% του ΑΕΠ, περίπου. Εδώ, απλώς ομολογείται και διορθώνεται το λάθος του Μνημονίου. Η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πριν από το Μνημόνιο έφτανε στα 13 δισεκατομμύρια. Μετά προβλεπόταν να φτάσει στα 22. Με τη μείωση επιτοκίων που επιτυγχάνεται θα διορθωθεί μόνο κατά 3. Δεν θα πέσει, δηλαδή, κάτω από 18! Κι αυτό θεωρείται ήδη πολύ υψηλό. Έχουμε, λοιπόν, πολύ μικρή ανακούφιση. Αλλά τίποτε παραπάνω…», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, διαπιστώνοντας παράλληλα πλήρη αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η δίκαιη αποτίμηση

Ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνει να δικαιώνεται καθώς επιχείρησε άμεσα να κάνει μια ψύχραιμη και δίκαιη αποτίμηση της απόφασης στην οποία εντόπισε άλλωστε και σειρά θετικών σημείων , αφού διέκρινε πως η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος του προβλήματος και έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις. Μεταξύ των άλλων, είχε παραδεχθεί πως:

• βελτίωσε τους όρους δανεισμού για την Ελλάδα.
• Ενίσχυσε τη ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων,
• Οδήγησε ώστε να ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά και, μάλιστα, προληπτικά και για όλες τις χώρες που ίσως εμφανίσουν πρόβλημα.

Το «γαλάζιο στρατηγείο», είχε ωστόσο προειδοποιήσει ακόμη πως η απόφαση αυτή δεν επαρκούσε, χωρίς την πολυπόθητη ανάκαμψη και την ανάπτυξη και είχε υπεραμυνθεί της άποψης πως θετική θα ήταν και η πρόβλεψη του αρχικού Σχεδίου απόφασης για Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η Ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος της παράταξης, φώτιζε τα «σκοτεινά σημεία», της απόφασης, λέγοντας πως προϋποθέτει δύο πράγματα: Και την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και νέα δανειακή σύμβαση με το Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα!

Η προτεραιότητα

Για τον Αντώνη Σαμαρά, προτεραιότητα εξακολουθεί η αλλαγή πολιτικής για Επανεκκίνηση της Οικονομίας καθώς πιστεύει ακράδαντα πως η μάχη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί κυρίως μέσα στην Ελλάδα, από την μάχη της Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί, όπως λέει, πρωτίστως αλλαγή πολιτικής.

Ωστόσο, στη Συγγρού, το αίτημα για εκλογές παραμένει ζωντανό καθώς πιστεύουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν δείχνει καμία διάθεση να αναγνωρίσει, όπως λένε, το λάθος της και να αλλάξει πολιτική, παρά θυμίζει «μπουλούκι ατάκτων», που και «δεν θέλει και δεν μπορεί», να βγάλει τη χώρα από την ύφεση.

newsbomb.gr