17 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Χάσατε έναν ολοκληρο χρόνο με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Διαρροές-φωτιά από την έκθεση της τρόικας που αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της βδομάδας, είδαν το φως της δημοσιότητας με αποκαλύψεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ, όπως τονίσε ο Real FM, έχοντας ενημερωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαρόζο, εξήγησε ότι η τρόικα στην έκθεση της κάνει λόγο για έναν ολόκληρο χρόνο μεταρρυθμίσεων ο οποίος χάθηκε με υπαιτιότητα της κυβέρνησης λόγω του τεταμένου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος αλλά και των συγκρούσεων με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τον πρόεδρο του Eurogroup, η έκθεση θα βρίσκεται στα χέρια των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα εισηγηθούν αλλά δε θα αποφασίσουν την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η έκθεση θα φτάσει στα χέρια των αρμοδίων υπό τη μορφή ενός κειμένου εργασίας και στα χέρια του Τύπου στη μορφή ενός συγγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών.

Τα σημεία-κλειδιά της έκθεσης:

Η έκθεση της τρόικας, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή της 6ης δόσης, θα αναφέρει μεταξύ άλλων:

• Το οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε παραμένει κατάλληλο για τη θεραπεία της ελληνικής οικονομίας, πλην όμως θα αναγνωρίζεται η προετοιμασία για το επόμενο -σκληρότερο από πλευράς εφαρμογής- μνημόνιο, στη βάση της επόμενης δανειακής συμφωνίας.

Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

• Όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι παρουσιάζουν σημαντικές για την επιτυχία του προγράμματος αποκλίσεις και γι’ αυτές ευθύνεται η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση.

Η απόκλιση θα είναι μεγαλύτερη από 1 και 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 3 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση

Η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα συνεχιστεί για όλο το 2012, μόνο κατά το 2013 θα αρχίσει η ανάκαμψη

Οι εισπρακτικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και η φοροδοτική ικανότητα συγκεκριμένων ομάδων των πολιτών εξαντλείται

Αναμένεται το νέο φορολογικό σύστημα και η αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Μέχρι τότε, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διάφορα φορολογικά έσοδα δεν θα προϋπολογίζονται στα μέτρα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Η μείωση των δαπανών δεν έχει επιτευχθεί με μόνιμο και διαρθρωτικό τρόπο και η συρρίκνωση του Δημοσίου απλά δεν προχώρησε. Αντιθέτως παρατηρείται αύξηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες που δεν καλύπτονται εγκαίρως.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και να αναθεωρηθεί έως τα μέσα του 2012. Σε αυτό το πλαίσιο το προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο πρέπει να μειωθεί κατά 20% έως το 2015.

• Καταγράφεται ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας, θα τονίζονται, όμως, οι κίνδυνοι από την εφαρμογή του, ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα και το γενικότερο σύστημα κοινωνικών μεταβιβάσεων. Αναμένεται η νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό και η μείωση των συντάξεων των «ευγενών ταμείων».

• Καταγράφεται ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει επί μεγάλου τμήματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκώς

• Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζεται η ίδρυση φορέα αποκρατικοποιήσεων, όμως και εδώ ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί

• Σε σχέση με τις τράπεζες θα γίνεται μνεία στην ανάγκη συγχωνεύσεων και επανακεφαλαιοποίησης, με χρήση των εργαλείων του Μνημονίου (σχετικό ταμείο).

• Τέλος, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα συναρτάται με την εφαρμογή του προγράμματος και τις επικείμενες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, που αναμένεται να αποφασιστεί.

star.gr