13 Οκτωβρίου 2011

ΒΙΟΙ (ΜΗ) ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΙΡΛΑΝ∆ΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

Η Ιρλανδία ήταν µία από τις χώρες που είχαν απευθυνθεί στο µηχανισµό στήριξης, θεωρείτο από τους αδύναµους κρίκους της ευρωζώνης. Να όµως που, η Ιρλανδία, µε την στάση που κράτησε η νεοκλεγείσα κυβέρνηση απέναντι στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο ορθοποδεί, δείχνει ταχύτερους ρυθµούς ανάπτυξης από αυτούς που θα περίµενε κανείς από µία χρεωµένη χώρα, ενώ προσφάτως ο πρωθυπουργός της Έντα Κένι, δήλωσε ότι από το 2012 η χώρα του ξαναβγαίνει στις αγορές.

Να θυµίσουµε ότι η Ιρλανδία κατά τα έτη 2000-2004 αποτελούσε πρότυπο ανάπτυξης. Την ίδια περίοδο ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στις προβλέψεις του έλεγε ότι αν συνεχίσουµε µε τον χαµηλό αυτό ρυθµό ανάπτυξης του ΑΕΠ τότε θα φτάσουµε τους άλλους ευρωπαίους το 2039! Την εποχή εκείνη βεβαίως ο κ. Σηµίτης θεωρού σε ότι η Ιρλανδία δεν αποτελούσε το ιδανικό πρότυπο για την Ελλάδα διότι την χαρακτήριζε, λόγω χαµηλών φορολογικών συντελεστών, «σηµαία ευκαιρίας». Όµως, ενώ στη δεκαετία 1991 – 2000 το δικό µας κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ως ποσοστού του µέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 7,5 ποσοστιαίες µονάδες, το αντίστοιχο διάστηµα της δεκαετίας, η Ιρλανδία είχε κερδίσει 41 ποσοστιαίες µονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό µέσο όρο!!

Βεβαίως, η Ιρλανδία υπέστη µερικά χρόνια µετά ένα µεγάλο οικονοµικό πλήγµα, το οποίο δεν οφειλόταν τόσο στη δοµή της Οικονοµία της και στο δηµόσιο χρέος, όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας, αλλά στην αλόγιστη επέκταση των Τραπεζών της. Τη δική τους «φούσκα» πλήρωσαν οι Ιρλανδοί.

Όµως, αυτή τη στιγµή η Ιρλανδία ξαναβρίσκει το δρόµο της και τη σώζει και πάλι αυτό που ο κ. Σηµίτης αποκαλούσε «σηµαία ευκαιρίας». ∆ηλαδή οι χαµηλοί φορολογικοί συντελεστές, κυρίως για τις επιχειρήσεις, τους οποίους διαπραγµατεύτηκε σκληρά η ιρλανδική πολιτική ηγεσία, κατά τη διαµόρφωση του δικού της Μνηµονίου. ∆εν πήγε ως πρόβατο επί σφαγή, όπως ο κ. Παπανδρέου και έκανε αυτά που φωνάζει εδώ και µήνες
ο Αντώνης Σαµαράς.

Προφανώς την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν την ενδιαφέρει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά η αφαίµαξη των Ελλήνων µε υψηλή φορολογία και έκτακτες εισφορές, προκειµένου να µαζεύει λεφτά, να κλείνει προσωρινά κάποιες τρύπες, αλλά, συγχρόνως να βυθίζει τη χώρα κι άλλο στην ύφεση και να ξανανοίγει ο φαύλος κύκλος των νέων δανεικών.

Πηγή: ΝΔ