11 Οκτωβρίου 2011

Φήμες στο Παρίσι για γαλλογερμανική συμφωνία «κουρέματος»

http://www.redonar.com/sites/default/files/cities/photos/paris-02.jpgΈντονη είναι η  φημολογία στο Παρίσι τις τελευταίες ώρες για επικείμενο συμβιβασμό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο ζήτημα του «κουρέματος» του  ελληνικού δημοσιονομικού χρέους. Όπως μετέδωσε το Mega, η «παραχώρηση» από την πλευρά της Μέρκελ, προκειμένου να συμφωνήσει και ο Σαρκοζί σε ένα σχέδιο «κουρέματος»,  είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση του EFSF προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες (και όχι μόνο).

Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, φέρεται να έχει αποδεχθεί ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 40%, υπό την πίεση μιας πιθανής υποβάθμισης των γαλλικών  τραπεζών και των κεφαλαίων (10-15 δις ευρώ τουλάχιστον) που θα  χρειασθούν για να καλύψουν τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα.

Η προϋπόθεση που θέτει η Μέρκελ πάντως είναι η διαρκής επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή νέων μέτρων εάν χρειασθεί στη χώρα μας, ώστε να κατευνασθούν οι αντιρρήσεις της γερμανικής κοινής γνώμης!

Πρόθεση της γερμανίδας  καγκελαρίου επίσης είναι να προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, σχέδιο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη της Γαλλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους γίνονται οι διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις συζητήσεις.