09 Οκτωβρίου 2011

Λύση στο τέλος Οκτωβρίου υπόσχονται Μέρκελ - Σαρκοζί

Τάχθηκαν υπέρ τροποποιήσεων των ευρωπαϊκών συνθηκών

Χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Βερολίνο, ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν βρει συνολική λύση σε όλες τις πτυχές της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη.

Χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους είπαν ότι ως προς τις αρχές υπάρχει συμφωνία για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ για το ζήτημα της Ελλάδας είπαν ότι η χώρα είναι κομμάτι της ευρωζώνης και πως περιμένουν τα αποτελέσματα της τρόικας για περαιτέρω αποφάσεις. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί επισήμαναν την ανάγκη «σημαντικών τροποποιήσεων των συνθηκών της Ε.Ε. που θα οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη θα πρέπει να έχει επιλύσει τα προβλήματά της από τώρα έως τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20)" στις Κάννες, στις αρχές Νοεμβρίου (3 - 4 Νοεμβρίου).

"Μια διαρκής και σφαιρική" λύση στην κρίση της ευρωζώνης θα πρέπει να βρεθεί πριν από το τέλος του μηνός" είπε ο Σαρκοζί ενώ για το ζήτημα της στήριξης των τραπεζών και οι δύο εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

"Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας", δήλωσε η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συμπλήρωσε ότι για όλες τις τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ίδια κριτήρια και πως επίσης πρέπει να ερωτηθούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι τράπεζες γενικότερα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της Ελλάδας, ο Σαρκοζί είπε ότι "Θα συνεργαστούμε με την τρόικα και περιμένουμε, να μας πει κάποια συμπεράσματα που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε μόνιμη λύση για το ζήτημα της Ελλάδας".

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), είπε ότι υποστηρίζεται απ΄όλα τα κράτη-μέλη και πως το ζητούμενο είναι η λειτουργικότητά του.

enet.gr