06 Οκτωβρίου 2011

Έξι δικαστικές Ενώσεις κατά της ανακοίνωσης των δικηγόρων για την Τρόικα

Οι Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη ανακοίνωση ήταν «κατ΄ επιεική χαρακτηρισμό ατυχής και απαξιωτική κατά περιεχόμενο και ελλιπή ως προς την πληροφόρηση».

Έξι δικαστικές Ενώσεις χαρακτηρίζουν ατυχή και απαξιωτική για το δικαστικό σώμα την πρόσφατη ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τις επαφές του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χαράλαμπου Αθανασίου με το κλιμάκιο.

Ειδικότερα, οι Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη ανακοίνωση ήταν «κατ΄ επιεική χαρακτηρισμό ατυχής και απαξιωτική κατά περιεχόμενο και ελλιπή ως προς την πληροφόρηση».

Οι Έλληνες δικαστές, σημειώνουν οι Ενώσεις, «σε ουδένα εκχώρησαν τα δικαιοδοτικά τους δικαιώματα και την κατοχυρωμένη συνταγματικά λειτουργική τους ανεξαρτησία».

Συνεπώς, συνεχίζουν οι Ενώσεις, «ανακοινώσεις τέτοιου ύφους και περιεχομένου, τις επιστρέφουν σε αυτούς που με τόση ελευθεριότητα και έλλειψη μέτρου διατύπωσαν».

Σύμφωνα με τους δικαστές η συνάντηση με την Τρόικα αφορούσε θέματα ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών και «δεν ήταν δυνατό, ούτε επιτρεπτό να υπεισέλθουν σε ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοτικής κρίσης των δικαστικών λειτουργών και του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντα τους».

Ο διάλογος, η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων είναι πάγια τακτική των δικαστικών Ενώσεων, οι οποίες «δεν διακατέχονται από ξενοφοβία και δεν κυριαρχούνται από ιδεοληψίες παλαιάς κοπής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τουλάχιστον προσβλητική», χαρακτηρίζουν οι Ενώσεις, την αποστροφή της ανακοίνωσης της συντονιστικής που αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων «επέδειξαν τον Ξένιο Δία στους επισκέπτες επιβραβευόμενοι από αυτούς με την προφανή εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο» και για το λόγο αυτό ζητούν την ανάκλησή της.

Οι Ενώσεις, θέλουν να πιστεύουν ότι η επίμαχη αποστροφή της συντονιστικής, «αποτελεί εκφραστική εκτροπή του συντάκτη αυτής, η οποία δεν βρίσκει σύμφωνα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και «βέβαια του δικηγορικού κόσμου, ο οποίος δεν επιθυμεί την απομόνωση του μεγαλύτερου και ιστορικότερου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας».

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης: «Αν κάποιοι φοβούνται τον διάλογο και τη επικοινωνία είναι ζήτημα που τους αφορά και πρέπει αυτούς να προβληματίζει και σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να μετασχηματίζουν τις φοβίες αυτές σε επίδειξη πνεύματος ανεξαρτησίας».

Την επίμαχη ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων: 1) Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, 3) Ένωση Διοικητικών Δικαστών, 4) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και 6) Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.