Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα διημερίδα για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, που είχε διοργανωθεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας.
Η διημερίδα αποτελεί συνέχεια της κοινής διακήρυξης που υπογράφηκε στις 6 Μαρτίου 2011 μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ για «Ανανέωση και διεύρυνση της ελληνο-γερμανικής εταιρικής σχέσης» και σχετίζεται με το ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών για συμμετοχή στην αξιοποίηση του 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που διατίθενται για τη χώρα έως το 2015 προκειμένου να κατασκευασθούν βιολογικοί καθαρισμοί σε πόλεις της χώρας.
Στη διάρκεια της διημερίδας, που χαιρετίσθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, καθηγητή Α. Ανδρεαδάκη και τον Dr. F. Holzwarth από το γερμανικό υπουργείο, παρουσιάσθηκαν καλές πρακτικές επεξεργασίας αστικών λυμάτων και προβλήθηκαν παραδείγματα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων στις δυο χώρες. Οι γερμανικές εταιρείες έχουν αναπτύξει την τεχνολογία στον τομέα ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Συγχρόνως ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία τους στη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης και στη δημιουργία εγκαταστάσεων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με έσοδα από τα τέλη αποχέτευσης που πληρώνουν οι πολίτες.
Στη διάρκεια της διημερίδας Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί παρουσίασαν μοντέλα διαχείρισης της ιλύος που παράγεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς και αξιοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, που μπορεί να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.