21 Οκτωβρίου 2011

Ζωγραφίζει κάλπες ο Παπανδρέου

http://s.enet.gr/resources/2011-10/5--12-thumb-medium.jpgτου ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παρά τις πολύωρες προσπάθειες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να μεταπείσουν τη Λούκα Κατσέλη, η μέχρι τον Ιούνιο υπουργός Εργασίας καταψήφισε το άρθρο 37 και αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Γ. Παπανδρέου τη διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνών κόμμα έμεινε με 153 βουλευτές και έχει πλέον μια εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση και εν όψει της δύσκολης συνέχειας, λόγω του γεγονότος ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι ακόμη στον αέρα, αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι αβέβαιο αν θα ληφθούν αποφάσεις την Κυριακή στις Βρυξέλλες, η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, με τη διενέργεια ακόμη και πρόωρων εκλογών, συζητείται όλο και πιο πολύ ακόμα και μέσα στην κυβερνητική παράταξη. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είχε πει παλαιότερα ότι με 153 βουλευτές δεν θα συνεχίσει να κυβερνά. Επιπλέον η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προαναγγέλλει νέα βάρη για το λαό για το επόμενο διάστημα, που μια κυβέρνηση μικρής πλειοψηφίας και ανύπαρκτης αξιοπιστίας είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να τα επιβάλει.

Παγωμάρα

Μετά την ανάγνωση της επιστολής Παπανδρέου για τη διαγραφή τής κ. Κατσέλη, από τον πρόεδρο της Βουλής, επικράτησε παγωμάρα στην αίθουσα από τη μεριά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι οι πιο πολλοί περίμεναν τη διαγραφή, μετά το «όχι στο άρθρο 37» που άκουσαν. Αλλοι κάνοντας μπλακ χιούμορ αναρωτιούνταν ύστερα από πόσες τροϊκανές δόσεις θα χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση και άλλοι εκτιμούσαν ότι δεν θα φτάσει μέχρι την επόμενη. «Ο Καραμανλής με 150 και μισόν κυβέρνησε δυόμισι χρόνια...», μας είπε χαμογελώντας ένας υπουργός.

Πάντως δεν έλειπαν κι εκείνοι οι βουλευτές που, ίσως από φιλοκυβερνητικό πατριωτισμό, έλεγαν ότι η Λούκα είχε προσχεδιάσει την κίνησή της, έκανε δηλαδή επί της ουσίας μια πολιτική κίνηση για την επόμενη μέρα, για να εκφράσει το λεγόμενο αριστερό λαϊκό ΠΑΣΟΚ των εργαζομένων... Και τόνιζαν με αιχμηρό τρόπο ότι η ίδια ήταν που ως υπουργός Εργασίας άνοιξε επί της ουσίας την κερκόπορτα για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων... Επίσης τόνιζαν ότι και μόνον ο όρος που έθεσε να αναβληθεί για δύο μήνες η ψήφιση του άρθρου, τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου της είχε πει νωρίτερα σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους ότι είναι προϋπόθεση γαι την εκταμίευση της έκτης δόσης, δείχνει ότι είχε λάβει τις αποφάσεις της ξέροντας ότι θα διαγραφεί.

Πριν από την ψηφοφορία και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είχαν γίνει πολλές προσπάθειες να μεταπειστεί η Λούκα Κατσέλη, αλλά και άλλοι βουλευτές. Το μεσημέρι την είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός και της είπε ότι η ψήφιση του άρθρου είναι προϋπόθεση για την έκτη δόση και πρέπει να ψηφιστεί απ' όλους, για να πάει ισχυρός στη σύνοδο της Κυριακής. Το ίδιο επιχείρημα είχε αναπτύξει και στη Βάσω Παπανδρέου νωρίτερα, αλλά τηλεφωνικώς και στον Μίμη Ανδρουλάκη. Η κ. Κατσέλη, όπως φάνηκε, δεν πείστηκε. Η τελευταία προσπάθεια έγινε λίγο πριν από την ψηφοφορία. Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του είπε ότι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση της και θα κάνει ακόμα μια προσπάθεια με τον κ. Κουτρουμάνη, μήπως γίνουν βελτιώσεις που θα ικανοποιούν την κ. Κατσέλη. Δεν την ικανοποίησαν... Την ώρα αυτής της τελευταίας προσπάθειας συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν στην «Ε» ότι αν δεν συμφωνήσει, θα διαγραφεί. Ετσι κι έγινε.

«Είμαι ΠΑΣΟΚ»

Η κ. Κατσέλη μετά τη διαγραφή της δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση του πρωθυπουργού και τόνισε: «Ημουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Γι' αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

Επιστολή διαγραφής

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Παπανδρέου αναφέρει:

«Η σημερινή ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, όπως και η χθεσινή επί της αρχής, δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης. Για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών.

»Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο. Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας, για το μέλλον των παιδιών μας.

»Η κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ενσωμάτωση αλλαγών και προτάσεων, που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

»Κατόπιν αυτών και με δεδομένη τη δήλωση και σε εμένα ότι έχει αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω, κ. πρόεδρε, ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ».