11 Οκτωβρίου 2011

Σήμερα το ανακοινωθέν της Τρόικας με ”καμπανάκια”

Αυστηρές συστάσεις και αναφορές σε παραλήψεις και αστοχίες θα εμπεριέχει η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη αποστολή επανεξέτασης στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση, που θα εκδοθεί σήμερα, θα αναφέρεται μεν ότι μετά τη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται, για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ωστόσο, θα εκφράζεται η δυσαρέσκεια του κλιμακίου για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και στις ανεπαρκείς προσπάθειες των τελευταίων μηνών για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητεί αυστηρή εφαρμογή των συμπεφωνημένων και ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και απασχόληση.

Στο σκέλος αυτό θα υιοθετεί αυστηρό τόνο για την ανάγκη αναζωογόνησης των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις προοπτικές, θα σημειώνει πως η ύφεση το 2011 ήταν χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα θα αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος και εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 9% του ΑΕΠ, επίπεδα στα οποία εκτιμάται πως θα κλείσει το 2011.

Η τρόικα θα υπογραμμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων.

Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η τρόικα θα τονίσει πως βρίσκεται εκτός στόχου και θα επισημάνει τη σημασία της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην προσπάθεια για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

star.gr