02 Οκτωβρίου 2011

Η οικονομική και πολιτική αποτυχία της Ελλάδας – Δύο χώρες σε μηχανισμό στήριξης ακολουθούν αντίθετες πορείες - Στην Ελλάδα CDS 6500 μ.β. και στην Ιρλανδία 700 μ.β.

Η μεγάλη πρόκληση, η μεγάλη αντίθεση πως δύο χώρες που μπήκαν με διαφορά λίγων μηνών σε μηχανισμό στήριξης, έχουν ακολουθήσει αντίθετες πορείες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που προσέφυγε σε μηχανισμό στήριξης αλλά έκτοτε έχει ακολουθήσει μια επικίνδυνη και ολισθηρή πορεία.
Τα CDS που αποτελούν τον καθρέπτη όπως και τα spreads των ομολόγων και απεικονίζουν το ρίσκο σε επίπεδο χώρας έχουν φέρει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, η κερδοσκοπία οργιάζει ενώ ο δρόμος που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα στην ακολουθούμενη οικονομική της πολιτική μάλλον την οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το ελληνικό CDS στις 6500 μονάδες βάσης ή 65% με βάση το νέο μετρικό σύστημα δηλαδή 6,5 εκατ δολάρια για κάθε 10 εκατ δολάρια επένδυση σε ελληνικό χρέος.

Οι αποδόσεις στην 10ετία στην Ελλάδα στο 21,75% η Ελλάδα με τέτοιες αποδόσεις δεν μπορεί να δανειστεί από την αγορά.

Όμως το σημαντικότερο από όλα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ενώ τουλάχιστον 17 ξένοι αναλυτές εκπρόσωποι των σημαντικότερων ξένων οίκων προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο της χρεοκοπίας.

Στον αντίποδα η Ιρλανδία με ένα κατεστραμμένο τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει το εξής εντυπωσιακό στοιχείο.

Το Ιρλανδικό CDS το αντίστοιχου του ελληνικού στις 700 μονάδες βάσης δηλαδή για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση στο Ιρλανδικό χρέος 700 χιλ δολάρια.

Το spread στην 10ετία στο 7,30% σε λίγο καιρό η Ιρλανδία θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές αν δεν υπάρξει ανατροπή.

Τι δείχνει αυτή η τεράστια αντίθεση;

Πως η Ιρλανδία με καταστραμμένο τραπεζικό σύστημα με NAMA με Blackrock έχει καταφέρει να εμφανίζει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα η οποία έχει καλύτερες τράπεζες σε καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση και δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει;

Πως η Ιρλανδία δεν δέχθηκε και απαίτησε να μην αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και στην Ελλάδα ο ένας φόρος διαδέχεται τον άλλο.

Γιατί οι αγορές αποδοκίμασαν την ελληνική λύση στην κρίση χρέους και επιδοκίμασαν την Ιρλανδική;

Η πολιτική και οικονομική αποτυχία της Ελλάδος σε σχέση με την Ιρλανδία είναι γεγονός.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr