Δημοψήφισμα για τη νέα σύμβαση ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πριν από λίγο κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδαςτου ΠΑΣΟΚ. "Εμπιστευόμαστε τους πολίτες, εμπιστευόμαστε τη δημοκρατική τους συμμετοχή και δεν την φοβόμαστε" ανέφερε για την απόφαση στην οποία κατέληξε.
O κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή όπως ανέφερε τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Νωρίτερα πάντως είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σε ότι αφορά την συγκυβέρνηση ανέφερε ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ των κομμάτων και όχι «για να μοιράσουμε εξουσίες και να παίξουμε τους κομπάρσους σε κάποιους παράγοντες», προϋπόθεση που όπως είπε δεν βλέπει να τηρείται.
Για την ίδια συμφωνία ανέφερε ότι κανένας δεν πανηγυρίζει, αλλά οι κήρυκες της μιζέριας δεν θα μας απαγορέψουν να χαιρόμαστε για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, γιατί αυτές κάνουν το μέλλον μας πιο εύκολο, καθώς απομακρύνουν την ανασφάλεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μας δίνουν τη δυνατότητα να καθορίσουμε εμείς το δικό μας μέλλον και ότι η συμφωνία ενισχύει την δυνατότητά μας να ξαναγίνουμε αυτοδύναμοι.
Αναφέρθηκε μάλιστα με ιδιαίτερο τρόπο στον πατριωτισμό – όπως είπε- των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο έδωσαν διαπραγματευτικά ατού στην κυβέρνηση.
«Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών», είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους βουλευτές, λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τον αγώνα που δίνουμε μαζί, κάθε βουλευτή τον τιμούμε για την επιμονή και την αντοχή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επισήμανε ότι διασφαλίζεται η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις.
Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τις αιτιάσεις της ΝΔ, τονίζοντας ότι «διαπραγματευτήκαμε και επαναδιαπραγματευτήκαμε για να πετύχουμε τη διαγραφή του χρέους», ενώ αναφέρθηκε και στην απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη. Επισήμανε μάλιστα στους βουλευτές τους ότι στην επιτήρηση μπήκαμε για τον προϋπολογισμό του 2009 και όχι του 2010.
Εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ποσοτικά της δεδομένα θα έχουν οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2012, επισημαίνοντας ότι διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο για τη χώρα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση θα μπορεί, χωρίς να χαλαρώνει τη δημοσιονομική προσπάθεια, να δώσει έμφαση στην επίθεση προωθώντας τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς αν και τόνισε ότι κατανοεί την οργή των πολιτών, σε άλλο σημείο της ομιλίας του διερωτήθηκε αν πατριωτισμός είναι να γκρεμίσουμε τα όσα κτίσαμε και αν υπάρχει όφελος από έναν εθνικό διχασμό.
Mιλώντας αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι επειδή πολλοί αμφισβητούν τη νέα συμφωνία πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες δημοκρατικής νομιμοποίησης.