26 Οκτωβρίου 2011

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το haircut και όχι μόνο...

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση το παν είναι να μην υπάρξει γεγονός χρεοκοπίας και να μην πληρωθούν τα CDS... και δεν το λέει κανένας...

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προτίθενται να διαπραγματευτούν οι ίδιοι στη διάρκεια της νύχτας με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες για να τις πείσουν να αποδεχθούν μια απομείωση γύρω στο στο 50%.


Η Γαλλία και η Γερμανία αυτή τη στιγμή συμφωνούν να ζητήσουν από τις ιδιωτικές τράπεζες να αποδεχθούν συνολικές απώλειες «λίγο μεγαλύτερες του 50%» στην αξία των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στόχος, όπως ανέφερε, και η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στη γερμανική Βουλή, είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.

Όλες οι πληφορορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προσκρούουν στις εγγυήσεις που ζητούν σε αντάλλαγμα των απωλειών που θα υποστούν.

Συγκεκριμένα, μέχρι πριν από λίγο οι εκπρόσωποι των ιδιωτών δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να δεχθούν haircut πάνω από 45%. Ενδεικτική είναι δήλωση Ευρωπαίου διπλωμάτη νωρίτερα, ο οποίος, θέλοντας προφανώς να αυξήσει την πίεση στους ιδιώτες πιστωτές, σημείωνε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνημένη λύση, το «κούρεμα» θα επιβληθεί και θα είναι 60%.

Προς ενίσχυση της εποπτείας της Κομισιόν επί της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, σε προσχέδιο ανακοίνωσης των ηγετών της Ευρωζώνης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters εκφράζεται η πρόθεση της Κομισιόν να ενισχύσει την εποπτεία της επί της Ελλάδας.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμη πως στις ελληνικές τράπεζες θα παρασχεθεί επαρκής στήριξη με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που θα υποστούν στο πλαίσιο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Οι ηγέτες επαναλαμβάνουν ακόμη τη θέση τους πως η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο στήριξής της.