Ο Ηρακλής συμπληρώνει 103 χρόνια ζωής· 103 χρόνια γεμάτα χαρές, ιστορικές στιγμές, νίκες, ήττες, τίτλους αλλά και λύπες που βρίσκουν σήμερα τον σύλλογο της συμπρωτεύουσας να αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα.
Ξεκινώντας... μουσικά
Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1899, όταν ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων. Όχι όμως ως αθλητικός σύλλογος αρχικά αλλά ως σωματείο των γραμμάτων και της μουσικής. Το 1903, τα μέλη του ομίλου ενέταξαν στις δραστηριότητές τους και τον αθλητισμό με τη δημιουργία γυμναστηρίου αλλά και τμημάτων κολύμβησης και ποδηλασίας αντίστοιχα. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έλαβε χώρα ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου του 1905, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Λογικό και επόμενο με την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας την εν λόγω περίοδο, να επηρεάζονται μεταξύ άλλων και οι συλλόγοι.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολύμπια» και η συνένωση αμφοτέρων είχε ως γεγονός τη δημιουργία του Ηρακλή. Ολόκληρη η ονομασία ήταν: «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “Ο Ηρακλής”». Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Στις 29 Νοεμβρίου του 1908, στη Γενική Συνέλευση των μελών, καταρτίσθηκε το πρώτο καταστατικό αποτελούμενο από 36 άρθρα. Πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της ομάδας ήταν ο ιατρός Α. Μάλτος.
Έξι χρόνια μετά, το 1914 ο Ηρακλής αντιμετώπιζε προβλήματα στέγασης, καθώς μοναδική πηγή εσόδων ήταν οι συνδρομές των μελών. Στους πρώτους μεταπολεμικούς Πανελλήνιους Αγώνες ο Ηρακλής σημείωσε πολλές σημαντικές νίκες για την εποχή.
Οι μεταπολεμικές επιτυχίες
Με την πάροδο των χρόνων η ιστορία του Ηρακλή, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ομάδας σε πέντε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας (1947, 1975, 1976, 1980 και 1987). Το 1976 ήταν αναμφίβολα η κορυφαία χρονιά. Στις 9 Ιουνίου του 1976 ο Ηρακλής νίκησε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό (6-5, 4-4 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος.
Την ίδια χρονιά ο Ηρακλής μετέχει στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ έξι φορές έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση του Κυπέλλου UEFΑ (1962, 1964, 1989, 1990, 1996 και 2000). Το 1985 ο Ηρακλής κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της ρουμανικής Άρτζες Πιτέστι με 4-1. Το 1928 και το 1938 κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, το 1933 συμμετείχε στον ημιτελικό του Κυπέλλου, ενώ το 1934 και το 1939 αντίστοιχα ήταν δεύτερος στο εθνικό πρωτάθλημα.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο Ηρακλής που είναι ένας εκ των αρχαιότερων συλλόγων στην ελληνική αθλητική ιστορία, διατηρεί τμήματα σε πολλά ομαδικά και μη αθλήματα και στα περισσότερα από αυτά έχει καταφέρει να διακριθεί. Χαρακτηριστικό, το παράδειγμα του βόλεϊ με την ομάδα να γράφει ιστορία στις αρχές του 21ου αιώνα και εκτός Ελλάδας με συμμετοχές σε Final-4 Ευρώπης.
Το σήμα με έμπνευση Λύσιππου
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της ομάδας είναι ότι το σήμα είναι εμπνευσμένο από τον Ηρακλή του Λύσιππου. O Λύσιππος ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης από τη Σικυώνα, ο οποίος φιλοτεχνούσε αποκλειστικά μπρούτζινα γλυπτά. Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της σχολής της Σικυώνας, του μεγαλύτερου καλλιτεχνικού κέντρου μετά την Αθήνα, και κατά τις αρχαίες πηγές τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τον Πραξιτέλη και τον Φειδία. Ήταν ένας από τους επίσημους καλλιτέχνες της Αυλής του Αλέξανδρου. Ένα από τα έργα του λοιπόν ήταν και το εν λόγω άγαλμα του Ηρακλή που κοσμεί το σήμα της ομάδας.
«Μαύρο» το σήμερα της ομάδας
Σήμερα και καθώς η ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης γιορτάζει 103 χρόνια ιστορίας, μία από τις πλέον μελανές σελίδες στην ιστορία της ομάδας γράφεται στα γήπεδα της Δ' Εθνικής. Η ομάδα καταρρακώθηκε έπειτα από σκάνδαλο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αλλά ο κόσμος της ομάδας πονάει κάθε μέρα που βλέπει την ομάδα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Ό,τι έγινε έγινε πλέον και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το θέμα για τον Ηρακλή του σήμερα είναι να θέσει τα νέα θεμέλια της κυριαρχίας του και να καταφέρει να επανέλθει στις επιτυχίες. Με σταθερά βήματα θα πρέπει με την πάντα δυναμική βοήθεια του κόσμου να ανέβει μία μία τις κατηγορίες και τα επόμενα χρόνια να βρεθεί και πάλι εκεί που του αξίζει... Δηλαδή στον αφρό!
Τίτλοι σε ομαδικά αθλήματα
Ποδόσφαιρο 1 Κύπελλο Ελλάδος, 1 Βαλκανικό Κύπελλο
Μπάσκετ 2 Πρωταθλήματα Ανδρών, 3 Πρωταθλήματα Γυναικών
Βόλεϊ 4 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ
http://www.gazzetta.gr/article/item/245327-gia-pada-erakles-vids