30 Νοεμβρίου 2011

Μ. Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 30 ετών

Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 30 ετώ στη Μ. Βρετανία στην οποία καλούνται να συμμετέχουν πάνω από 2 εκ δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών.

Νοσοκόμες και εργαζόμενοι στα μαζικά μέσα μεταφοράς ξεκίνησαν πρώτοι την απεργία από τις 12 τα μεσάνυχτα και τα αποτελέσματα έχουν να αρχίσει να φαίνονται με καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, των τραίνων και των αεροπλάνων ακόμα και στο Heathrow όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, παρότι η διοίκηση του αεροδρομίου είχε καλέσει τις αεροπορικές εταιρίες να μην κλείνουν όλες τις θέσεις στα αεροπλάνα τους για να μην υπάρχει συνωστισμός στον έλεγχο διαβατηρίων.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο παιδείας, σήμερα λειτούργησαν μόνο τα 2.700 σχολεία από τα 20.000 της χώρας, ενώ απεργούν και οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Τα συνδικάτα απεργούν προκειμένου η Κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σχέδιά της για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά ένα έτος και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της τα κατηγορεί ότι σε περίοδο κρίσης δημιουργούν προβλήματα στο κράτος και δεν θα κερδίσουν τίποτα, μιας και δεν υπάρχουν λεφτά να μοιραστούν. Μόλις χθες ο υπ. Οικονομικών προέβλεψε ότι έρχονται σκληρά χρόνια. Το οικονομικό έτος 2011/2012 η Μ. Βρετανία πρέπει να δανειστεί 127 δις στερλίνες (149 δις ευρώ) και μόνο το 2015, αν όλα πάνε καλά θα πληρεί τις προυποθέσεις του συμφώνου σταθερότητας (έλλειμμα κάτω του 3% κ.λπ). Εκτός αυτού μέχρι το 2017 πρέπει να κοπούν 710.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ μέχρι χθες γίνοντας λόγος για κατάργηση 400.000.