30 Νοεμβρίου 2011

Γερμανικό δικαστήριο: Απαγορεύεσαι σε μουσουλμάνο να προσεύχεται στο σχολείο

Ένας 18χρονος μουσουλμάνος απαγορεύεται να προσεύχεται επιδεικτικά στο διάδρομο του σχολείου, απλώνοντας χαλάκι και κοιτώντας προς τη Μέκκα. Έτσι αποφάσισε μετά από χρόνια δικαστηρίων το διοικητικό δικαστήριο της Λειψίας, απορρίπτοντας το αίτημα του μαθητή. Πρέπει να αποδεχθεί τον περιορισμό των θρησκευτικών του ελευθεριών, καθώς η δημόσια προσευχή του θα διαταράξει το σχολικό κλίμα, αποφάνθηκε τι δικαστήριο.

Όπως τόνισαν οι δικαστές πρόκειται για μια απόφαση που δεν δημιουργεί δεδικασμένο μιας και λήφθηκαν υπόψη οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο, όπου φοιτούν μαθητές που ανήκουν σε 5 διαφορετικές θρησκείες και προέκυψαν προβλήματα που ανάγκασαν τη Διεύθυνση του σχολείου να απαγορεύσει την προσευχή στον μουσουλμάνο και αυτόν με τη σειρά του να καταφύγει στο δικαστήριο.

Κατά βάση όμως το κράτος πρέπει να επιτρέπει στο σχολείο όλες τις εκφράσεις της θρησκείας (δηλ. την προσευχή), είπε ο δικαστής Werner Neumann.

Να σημειωθεί ότι αν και το συγκεκριμένο σχολείο έχει αίθουσα προσευχής (στη φώτο) ο νεαρός μουσουλμάνος επέμενε να προσεύχεται δημόσια στο διάδρομο, κάτι που συνέβαλε στη απαγόρευση που του επέβαλε το δικαστήριο.