25 Νοεμβρίου 2011

Το σενάριο «αναβολής εκλογών» εξετάζει ο Σαμαράς

Χαρτί και μολύβι πήραν από χθες οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, υπολογίζοντας πλέον όλα τα σενάρια για τις εκλογές, παρά την αρχική συμφωνία της 19ης Φεβρουαρίου που, όπως είπε στον realfm 97.8, ο Γιάννης Μιχελάκης ανακοινώθηκε από το γραφείο του Αντιπροέδρου και υπουργού των Οικονομικών, έπειτα από τις συναντήσεις των Πολιτικών Αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η αναφορά Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη των διαδικασιών της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών στις 12 Δεκεμβρίου, δείχνει πως η 19η Φεβρουαρίου τουλάχιστον για τον υπουργό Οικονομικών έχει οριστικά εγκαταλειφθεί, αφού το περιβόητο PSI δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το σενάρια μίας τεχνητής «αναβολής των εκλογών» βρίσκεται πλέον στο τραπέζι του Αντώνη Σαμαρά, αν και στελέχη της ΝΔ, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας, λένε πως προς το παρόν όλες οι διαδικασίες βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ μέσω του realfm 97.8 μίλησε για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στον πολιτικό βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου για «ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα», αφού ουδείς γνωρίζει το τι θα γίνει τελικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και κυρίως με το PSI, για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας επέμεινε δυο φορές στα υπουργικά συμβούλια, ζητώντας διευκρινίσεις από τον κ. Βενιζέλο ως προς το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κάλυψη στην ανταλλαγή των ομολόγων.

Η μη αναφορά σε εκλογές στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Σαμαράς στους εταίρους και δανειστές μας, προκάλεσε πολλές συζητήσεις εντός της ΝΔ, αφού από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε θέσει τις πρόωρες κάλπες ως έναν από τους βασικούς στόχους που ήθελε να επιτύχει, λέγοντας το «ναι» στην επιλογή Παπαδήμου και τη νέα κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ διευκρινίζει πως το ζήτημα των εκλογών δεν αφορά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ, αλλά είναι μία εσωτερική διαδικασία που αποφασίζεται από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Επί του παρόντος, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι συνεργάτες του αποφεύγουν να σηκώσουν τους τόνους έναντι όλων όσοι καλλιεργούν κλίμα «αναβολής των εκλογών», προκειμένου να μην κατηγορηθούν για «υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά ως προς τις εκλογές έχει αλλάξει, αφού επιμένει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσει και να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες, προκειμένου, όπως λέει, η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα.

real.gr