24 Νοεμβρίου 2011

Ι. Μουρμούρας: «Αυτό που συμβαίνει είναι μια προληπτική συντεταγμένη χρεοκοπία»

Ψηφίζει …αλλά διαφωνεί η ΝΔ με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στελεχών της στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής του από την ευρύτατη πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα της (συγ)κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο. Στην παρθενική ομιλία του ως υφυπουργός Οικονομικών ο κ. Ι. Μουρμούρας, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, αναφερθείς στα «φιλόδοξα νούμερα του προϋπολογισμού» εμφανίστηκε «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος», όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως «όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ότι το Μνημόνιο 1 έχει αποτύχει», λόγω των «λαθών και παραλείψεων των τελευταίων δύο ετών, που είχαν ως συνέπεια να φτάσουμε σε ένα χρέος μη βιώσιμο».

 Όπως επισήμανε ο κ. Μουρμούρας «είναι προφανείς οι δυσκολίες για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος», τον οποίο έχει θέσει έστω σε μικρή κλίμακα ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος με τον προϋπολογισμό του 2012. Μάλιστα είπε ότι το αποτέλεσμα της υπερβολικής δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η εκτόξευση του χρέους στο 162% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ προέβλεψε μείωση του ελλείμματος στην καλύτερη περίπτωση στο 9% και ρυθμό ύφεσης κοντά στο 6%.

Ο κ. Μουρμούρας διατύπωσε επιφυλάξεις για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου. Έτσι εκτίμησε σχετικά με την διαδικασία εθελοντικού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων (PSI) ότι «η καθαρή μείωση του χρέους που προκύπτει είναι περίπου 50 δισ. ευρώ κι όχι  100 δισ. ευρώ, όπως ακούγεται». Και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο. Αργότερα τα οικονομικά εγχειρίδια θα χρεώσουν, πιστώσουν -εσείς θα διαλέξετε το ρήμα- αυτό που συμβαίνει τώρα, ως μια προληπτική συντεταγμένη χρεοκοπία».

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Νικολόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι «ο προϋπολογισμός του 2012 παίρνει, κυριολεκτικά, το αίμα μας καθώς στηρίζεται στα καταστροφικά δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική πολιτική του 2011».

Ενώ ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον προϋπολογισμό, όμως πιστεύει ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν».

«Αυτή η πολιτική, η οποία προωθείται και με αυτόν τον προϋπολογισμό, κινείται σε λάθος κατεύθυνση», ανέφερε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Τζίμας.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Κατρίνης είπε ότι παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία «δεν έλειψαν βαριές εκφράσεις, τελείως αναντίστοιχες με τους στόχους, με τα προβλήματα, με τις αναγκαιότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας».

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

tovima.gr