16 Νοεμβρίου 2011

ΕΕ: «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέχρι να βρεθεί λύση»


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται πλήρως τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επίτροπος, Στέφαν Φούλε, σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Σκοπίων «Φόκους» (Fokus), το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε σήμερα, Τετάρτη.

«Χρησιμοποιούσαμε τον προσωρινό προσδιορισμό ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ωσότου εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Γι' αυτό, λέμε ότι λύση σε αυτό το ζήτημα είναι αναγκαίο να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν και ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση», ανέφερε ο κ. Φούλε.

Όσον αφορά στην απουσία του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό» από την Έκθεση Προόδου της Eπιτροπής για την ΠΓΔΜ, σχετικά με τον προσδιορισμό του κυρίαρχου έθνους, της γλώσσας και των κρατικών θεσμών της χώρας, κάτι που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια, ο κ. Φούλε ανέφερε: «Ας μην συνδέουμε τη χρήση των επιθετικών προσδιορισμών με την ταυτότητα του έθνους. Και αυτή τη χρονιά, στην Έκθεση Προόδου χρησιμοποιήσαμε την ίδια μεθοδολογία με εκείνη του 2009».