25 Νοεμβρίου 2011

Πούτιν: Πτώση της δημοτικότητάς του και του κόμματός του, εν όψει εκλογών

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας θα συγκεντρώσει πολύ μικρότερη πλειοψηφία στη ρωσική Δούμα στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου -οι προεδρικές θα γίνουν στις 4 Μαρτίου.

Βλέποντας τη δημοτικότητά του να μειώνεται -γεγονός που εκφράστηκε με αποδοκιμασίες σε πρόσφατη εμφάνιση του Βλ.Πούτιν σε αγώνα μποξ-, ο Ρώσος πρωθυπουργός άρχισε τις προειδοποιήσεις: «η ήττα της Ενωμένης Ρωσίας στις κάλπεις θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική κρίση όπως εκείνη "των φίλων μας στην Ευρώπη"» δήλωσε.
Δημοσκόπηση της εταιρίας Levada-Center δείχνει ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα του Βλ.Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, θα συγκέντρωνε περίπου 252 με 253 έδρες στην Κάτω Βουλή (Δούμα) των 450 εδρών -από 315 έδρες που κατέχει σήμερα.

Η εταιρία προέβλεψε ότι τη δεύτερη θέση θα καταλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα με περίπου 94 έδρες, ακολουθούμενο από το εθνικιστικό κόμμα LDPR με 57 έδρες και το κόμμα Δίκαιη Ρωσία με 44 έδρες.

Η Ενωμένη Ρωσία προσπάθησε να μειώσει τη σημασία τέτοιων δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι η πτώση εννέα περίπου ποσοστιαίων μονάδων είναι «αμελητέα».

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο παλαιότερα.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα το Σάββατο, όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε παρακολουθήσει αγώνα μποξ, ανέβηκε στο ρινγκ για να χαιρετήσει τον νικητή. Μόνο που δεν απέσπασε χειροκροτήματα, αλλά αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων του Πούτιν -προσπαθώντας να περιορίσουν τη ζημιά- είχαν παρουσιάσει αρκετές εκδοχές για το τι συνέβη: «όχι, δεν υπήρξαν αποδοκιμασίες», «ναι, υπήρχαν αποδοκιμασίες, αλλά αυτές ήταν για τον χαμένο μποξέρ», «οι φωνές ήταν επευφημίες για τον Πούτιν», «οι αποδοκιμασίες έγιναν επειδή οι άνδρες της ασφάλειας του Ρώσου πρωθυπουργού είχαν αποκλείσει τις τουαλέτες του σταδίου».

Σύμφωνα με εκτίμηση της εφημερίδας The Moscow Times, οι αποδοκιμασίες είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Ρώσοι. Η ατέλειωτη γραφειοκρατία είναι ένα από αυτά τα προβλήματα. Ο Βλ.Πούτιν επί 12 χρόνια έχει φροντίσει η εξουσία να ταυτίζεται με το όνομά του, γράφει η εφημερίδα. Οπότε είναι λογικό, οι πολίτες να αντιδρούν στο γενικότερο σύστημα, συνεχίζει.

Την Τετάρτη, ο Βλ.Πούτιν συνάντησε άλλη μια μορφή αντίστασης. Στελέχη της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην Κάτω Βουλή αρνήθηκαν να σηκωθούν να τον χαιρετίσουν στη διάρκεια ομιλίας του, όπως αναμενόταν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός στέλνει το δικό του μήνυμα: «Η ήττα της Ενωμένης Ρωσίας στις κάλπεις θα μπορούσε να ρίξει τη χώρα σε οικονομική κρίση όπως εκείνη "των φίλων μας στην Ευρώπη"» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας και συνεχάρη την κυβέρνησή του που κατάφερε «να μην σύρει τη χώρα στη δουλεία του χρέους».

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν οι εξουσίες του Κοινοβουλίου σε περίπτωση κρίσης, όπως είχε γίνει την περίοδο 2008-2009.

http://news.in.gr