24 Νοεμβρίου 2011

Τα μεσαία μυαλά της κοινωνίας. Και ο μεσαίος χώρος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Γίναμε όλοι στρογγυλοί. Προσαρμοσμένοι. Συμβιβασμένοι. Όλοι μέσα στο καλούπι της μετριότητας. Μικρές βιοτεχνίες. Μικρομεσαία τάξη. Μικρά μαγαζιά. Μικρά μυαλά. Κοντύναμε τα βήματα μας, κοντύναμε το μπόι μας, θολώσαμε τα πιστεύω μας. Να είμαστε αρεστοί στα μεσαία μυαλά, εντός του μέσου όρου, του μέσου Πολίτη. Η σημαία είναι ένα πανί που δικαιάσε να την κάψεις, αν δεν το πάρει ο αέρας. Το αιγαίο ανήκει στα ψάρια, αλλά εμείς θα αγοράζουμε τα ψάρια από αυτόν που το διεκδικεί. Το ζητούμενο είναι η καθημερινότητα του Πολίτη.

Προστασία του πολίτη, με σύνορα ανοικτά, αλλά κλειστές πόρτες. Ζούμε σήμερα, δεν χρειάζονται σχέδια για το αύριο. Κάποιοι να μας ψηφήσουν, και όποιοι νάνε. Κοινή ιδεολογία και όραμα κατανοητό στα μεσαία μυαλά της μέτριας κοινωνίας χαμηλών τόνων. Εμείς σήμερα ζούμε. Για το σήμερα δουλεύομαι. Μέχρι σήμερα έχουμε. Αρκεί να ζούμε μέχρι το βράδυ να προλάβουμε να ξανακοιμηθούμε. Γρήγορα να προλάβουμε πριν χαθεί η ευκαιρία του δανεισμού. Χαρτιά να υπογραφούν, ότι νάνε, αρκεί να παρθούν οι επόμενες συντάξεις να χορτάσομε γαλοπούλα.

Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα. Κατανοούμαι όμως όποιον μας διεκδικεί και ανοίγουμε διάλογο μαζί του. Το όνομα, όπως αρέσει στον κάθε ένα, αρκεί να κλείσει τώρα το θέμα. Η ιστορία, αρκεί να αρέσει στον γείτονα. Η πατρίδα μας τους χωράει όλους εξάλλου εμείς μπορούμε να τους αγαπούμε όλους, όπως ο θεός, μπορεί να είμαστε και θεοί. Και επί οθωμανικής αυτοκρατορίας ζούσαμε. Των άλλων την σημαία την φοράμε στα μπουφάν και στα καπέλα μας, η δική μας συμβολίζει την παρακμή.
Το είπε η Μέρκελ. Δεν αρέσει στον Σαρκοζί. Οι Γερμανοί πάντα έχουν καλές ιδέες. Ο άλλος σκέφτεται πάντα σωστά, εσύ πάντα λάθος. Ο εγωισμός είναι ντροπή. Η πρωτιά είναι ντροπή. Πάντα ο φτωχός είναι καλός, αν πλουτίσει είναι κακός. Η μικρή επιχείρηση είναι καλή, αν μεγαλώσει γίνεται κακή.

Τα δικά μας νησιά είναι μικρά και γραφικά, των άλλων είναι μεγάλα και κοσμοπολίτικα.
Σχέδιο να είναι, και ας είναι του Ανάν, μα μπορεί να μην είναι καλό, μα είναι του Ανάν. Με αυτά. Και με αυτά. Γεμίσαμε σκατά.

Εμείς έχουμε στο DNA μας την διαφθορά, όπως είπε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Οι ξένοι είναι θεόσταλτοι και πάντα έντιμοι.

Εγώ μεταξύ Βαρβιτσιώτη και Φαήλου, ψηφίζω Φαήλο.
Εγώ μεταξύ υπογραφής και Σαμαρά, επιλέγω Σαμαρά.
Και αν υπογράψω, πρώτα θα τους ταλαιπωρήσω, γιατί έτσι την δεύτερη φορά θα είναι ποιό προσεκτικοί απέναντι μου.
Εξάλλου όλες γαμιούνται, αλλά αυτές που γαμιούνται δημόσια είναι πουτάνες, οι άλλες είναι κυρίες.



Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη.