19 Νοεμβρίου 2011

Να ποιους έσωσε ο ΓΑΠ με το ΔΝΤ και τα μνημόνια: Τις ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΟΧΙ την Ελληνική οικονομία που τη βούλιαξε

[Για το ότι οι ξένες τράπεζες είχαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και με τα δάνεια της τρόικα κατάφεραν και το μείωσαν πάνω απ' το μισό, ώστε να είναι σήμερα σε θέση να ανεχτούνε χαλαρά κούρεμα 50%, το έχουμε γράψει και παλαιότερα]


Αναζητώντας κρατικά ομόλογα σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού
Γιωργος Μαντελας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06/12/2009

Υπάρχουν ελληνικά ομόλογα και πόσα σε ξένα τραπεζικά χαρτοφυλάκια; Και σε κάθε περίπτωση, το ύψος τους δικαιολογεί την ερώτηση που απηύθυνε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ιταλίδα δημοσιογράφος την Τετάρτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες;

Η εν λόγω τού είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τράπεζες της χώρας της, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους, κινδυνεύουν να παρασυρθούν, μαζί με τη χώρα μας, στη... χρεοκοπία. Περιέγραψε μάλιστα ένα κλίμα ανησυχίας στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τής απάντησε ότι αυτή τη διάσταση πρώτη φορά τού τη θέτουν, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα και κανείς ομόλογός του (Ιταλός, Γερμανός ή Βρετανός, που υποτίθεται ότι ανησυχούν επίσης) δεν του εξέφρασε ποτέ καμία τέτοια ανησυχία.
Τίτλοι πολλών δισ.
Πόσα, όμως, είναι τα ομόλογα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια; Υπάρχει μια εκτίμηση που κάνει λόγο για τίτλους αξίας 125 - 130 δισ. ευρώ μόνο στα χέρια Ιταλών, Γερμανών και Βρετανών. Θεωρείται μάλλον υπερβολική. Μια μάλλον πιο συντηρητική κι ενδεχομένως πιο κοντά στην πραγματικότητα, όπως τη διατυπώνει κορυφαίο στέλεχος ελληνικής μεγάλης τράπεζας, με λόγο στη «διαχείριση» του δημόσιου χρέους, υποστηρίζει τα εξής: Αν υποθέσουμε ότι το συνολικό χρέος είναι αυτήν τη στιγμή περί τα 250 - 260 δισ. ευρώ, τα 50 από αυτά βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες. Αλλα 50, χοντρικά, βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών ταμείων, πάντα με τη μορφή τίτλων.

Στο εξωτερικό, συνολικά σε θεσμικούς επενδυτές κι όχι μόνο σε τράπεζες, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να βρίσκονται ομόλογα ύψους 100 με 150 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, κρίνεται μάλλον υπερβολική η εκτίμηση πως μόνο σε ιταλικές, γερμανικές και βρετανικές τράπεζες υπάρχουν ελληνικοί τίτλοι αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.
Εκτός κι αν έχουν «σκουπίσει» όλους τους τίτλους, κάτι το οποίο κρίνεται εκ των πραγμάτων δύσκολο. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας κρατικών ομολόγων, αυτήν τη στιγμή έχει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ, κατά δήλωσή της. Μάλιστα, το 1,8 δισ. εξ αυτών το «μάζεψε» μόλις τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας που έγινε να αποτραπούν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των ελληνικών τίτλων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/12/2009_382168