08 Νοεμβρίου 2011
Για κακούργημα στον εισαγγελέα ο προστατευόμενος του ΠΑΣΟΚ, Λαυρεντιάδης
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ο εισαγγελέας τον καλεί ως ύποπτο διάπραξης κακουργημάτων στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Ηταν πολλά τα λεφτά για να καταφέρει να ξεγλιστρήσει από τα δίχτυα του εισαγγελέα.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα σε συνδυασμό με τα πορίσματα της Αρχής κατά του βρόμικου χρήματος και των ενδελεχών ελέγχων της ΤτΕ, καταδεικνύουν ότι τα ποσά που «εξατμίστηκαν» αγγίζουν συνολικά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 51 εκατομμύρια που έσπευσε να επιστρέψει στην Proton Bank εκμεταλλευόμενος τον νέο νόμο ο οποίος εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο των «λευκών κολάρων».
Ο λόγος βέβαια για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος σήμερα, περίπου ενάμιση μήνα μετά την επιστροφή στην τράπεζα των 51 εκατομμυρίων, δεν έχει ακόμη καταφέρει το στόχο του, που ήταν η αρχειοθέτηση της δικογραφίας τουλάχιστον ως προς αυτό το ποσόν, και καλείται από τον εισαγγελέα -που συνέχιζε την έρευνα- ως ύποπτος διάπραξης κακουργημάτων τελεσθέντων μάλιστα στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.
Οργανωμένο έγκλημα
Περιγραφή αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος περιελάμβανε άλλωστε και το πεντασέλιδο πόρισμα της Αρχής κατά του βρόμικου χρήματος, με το οποίο δρομολογήθηκε η ποινική αξιολόγηση της μεγάλης υπεξαίρεσης από την Proton Bank με εμπλεκομένους τον μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχο της τράπεζας και πρόεδρο του Δ.Σ. το 2010. Το πόρισμα-καταπέλτης περιγράφει «συγκρότηση ομάδας» (για τα επτά μέλη της διοίκησης της τράπεζας που ήταν και στην επιτροπή πιστοδοτήσεων) στην οποία αποδίδει «διαρκή δράση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2010, αλλά και «δόλο». Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας το πόρισμα της Αρχής εμφανίζει τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας, καλούνται επίσης για ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτοι δηλάδη τέλεσης βαρύτατων αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τα 6 μέλη της διοίκησης της τράπεζας που διετέλεσαν και μέλη του συμβουλίου χορηγήσεων.
Σύμφωνα πάντα και με το πόρισμα της Αρχής στο «κάδρο», εκτός από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είναι και τα τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., Τρύφωνας Κολίντζας (τέως πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, παραιτήθηκε από την Proton Bank τον Αύγουστο του 2010 για προσωπικούς λόγους), Α. Αθανάσογλου (διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος έως τις 30/07/2011), Αθαν. Παπασπηλιού, Δημ. Σαραμαντής, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου και Γραμματική Αρβανίτη.
«Εταιρείες επιρροής»
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα χρηματικά ποσά που εκταμιεύθηκαν από τα ταμεία της τράπεζας κατά την επίμαχη περίοδο σε δάνεια με προνομιακούς όρους προς «εταιρείες αμέσου ή εμμέσου επιρροής του Λ. Λαυρεντιάδη» ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κλήσεις που στάλθηκαν στους επτά από τον εισαγγελέα Δραγάτση για παροχή έγγραφων εξηγήσεων είναι για αύριο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, προθεσμία προκειμένου να λάβουν και αντίγραφα της δικογραφίας.
Ο κύκλος των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Proton Bank είναι πολύ ευρύτερος και σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ο αριθμός των υπόπτων θα ξεπεράσει τους είκοσι. Αμεση αναμένεται να είναι η κλήτευση προς παροχή εξηγήσεων και του διοικητικού υπαλλήλου του ομίλου Alapis, Διόσ. Μπιθάρη, ο οποίος σύμφωνα με το πόρισμα της Τραπέζης Ελλάδος είναι το κύριο πρόσωπο που πραγματοποίησε αναλήψεις μετρητών, σε σακούλες, για λογαριασμό βεβαίως του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει στις 30 Ιουλίου 2011 η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Βόμβα υπεξαίρεσης στην Proton Bank». Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της παράνομης ενίσχυσης της Proton με ένεση 100 εκατ. ευρώ, ενώ είχε διαπιστωθεί η υπεξαίρεση, παρά τη διαφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισήμαναν την παρέκκλιση από το νόμο 2362/95.
Τροπολογία
Στις 3/8 ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλύψει τις ευθύνες του για την πριμοδότηση της Proton, κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προσέφερε στον εαυτό του και στους προκατόχους του νομική κάλυψη, και μάλιστα αναδρομικά από το 1997. Συμπαραστάτης του κ. Βενιζέλου σ' αυτή τη ρύθμιση ήταν ο ΛΑΟΣ.
Στις 19/8, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που, παρά τα ευρήματα των ελέγχων της στην Proton Bank, είχε επιδείξει μεγάλη ανεκτικότητα, υποχρεώθηκε να ορίσει επίτροπο (τον κ. Θεοφάνη Σαξώνη) και νέα διοίκηση.
Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης κάλεσε τον Αύγουστο τους πρώτους μάρτυρες από την ΤτΕ και αναζήτησε όλα τα πορίσματα των ελέγχων. Ο κ. Λαυρεντιάδης με αίτημά του στην ΤτΕ έλαβε γνώση των πορισμάτων της για την Proton, ενώ εξουσιοδοτημένοι νομικοί του σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή και με τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος και με τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γρ. Πεπόνη.
Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου κι ενώ ήδη από τότε η έρευνα του εισαγγελέα σε συνδυασμό με τα ευρήματα των εκθέσεων της ΤτΕ οδηγούσε ανεπιστρεπτί σε άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έσπευσε να ζητήσει συμβιβασμό.
Επέστρεψε στην τράπεζα το φερόμενο ως προϊόν της υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ) προκειμένου με τη νέα νομοθεσία να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τα αδικήματα που συνδέονται με το προαναφερθέν αποκλειστικά ποσόν. Πηγές από τον κύκλο συνεργατών του ισχυρίστηκαν τότε πως ο επιχειρηματίας δεν αποδέχεται με αυτή τη στάση του τη διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων, αλλά πασχίζει να απεμπλακεί από δικαστικές περιπέτειες και τυχόν επιχειρηματικό εμπάργκο στις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.
Η υπόθεση όμως και ως προς αυτό το ποσό δεν έχει κλείσει ακόμη δικαστικά, δεδομένου πως η αρχειοθέτησή της έχει μπλοκαριστεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος έκρινε ότι δεν κατοχυρώνεται νομικά από το σχετικό έγγραφο της τράπεζας, καθώς σε αυτό δεν αναφέρεται ρητά ποια οφειλή καλύπτεται από τα 51 εκατομμύρια.
Εξάλλου, ο εισαγγελέας Δραγάτσης συνεχίζει να εξετάζει στοιχεία και για τη δεύτερη προκαταρκτική έρευνα, που αφορά τυχόν φορολογικές και χρηματιστηριακές παραβάσεις εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, όπως η «Νεοχημική» (διανομέας χημικών πρώτων υλών σε εταιρείες στη νοτιοανατολική Ευρώπη) και η φαρμακευτική «Alapis».