05 Νοεμβρίου 2011

Τι είπε ο ΓΑΠ στον Παπούλια: "Ό,τι μπορώ για κυβέρνηση συνεργασίας"

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, προκειμένου -όπως ανακοίνωσε χθες κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλης πριν την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να διερευνήσει τη δυνατότητα κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Στον σύντομο διάλογο που υπήρξε μπροστά στις κάμερες, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια ότι στόχος του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματίσει μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύθηκε.

"Όπως είπα και στη Βουλή, δεν είμαι κολλημένος σε κάποια θέση προσωπικά. Θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτή την προσπάθεια, γιατί η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη χώρα, είναι απαραίτητη πρώτα απ' ολα για να μην πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή, γιατί θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες σε αυτή την κρίσιμη φάση, αλλά η συνεργασία είναι απαραίτητη για να εγγυηθούμε και στην Ελλάδα και στους εταίρους μας ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας και τη μεγάλη, πολύ ευεργετική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που θα άρει πολλά βάρη πό τον Έλληνα πολίτη".

"Βλέπω πια ότι υπάρχει μια ευρύτερη επί της ουσίας συναίνεση, δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να υπάρξει και μια συνεργασία στην πράξη" συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Έχω και μια ακόμη ανησυχία που είναι βασική, ότι η έλλειψη συνεργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη και προβληματισμό στους εταίρους για τη διάθεση, την πρόθεση, τη βούλησή μας να μείνουμε στο ευρώ".

"Άρα εγώ -κατέληξε- θα κάνω τα πάντα και γι' αυτό είμαι εδώ, για να ζητήσω και τη δική σας συνδρομή σε αυτή την εθνική προσπάθεια, να μπορέσουμε να κάνουμε επιτέλους κάτι που νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός θέλει, μια ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων".

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας είπε πως "είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας και αυτό πρέπει να το συναισθανθούμε όλοι μας", προσθέτοντας πως "ένας και μοναδικός δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της συνεννόησης" και πως ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλλει "όλες του τις δυνάμεις αυτή την ώρα να έχουμε μια συνεννόηση για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας".

"Είμαι σίγουρος ότι η συμβολή σας, κύριε Πρόεδρε, θα είναι ουσιαστική" αποκρίθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ανοιχτός σε συζητήσεις για κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. "Να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, τη σύνθεση ακόμη και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης" είπε χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ αρνητική ήταν η στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.

megatv.com