Την εκτίμηση ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις που απέστειλε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε ΕΕ, Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ αποτελεί «θλιβερή εξέλιξη, γιατί δένει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό για δεκαετίες», εξέφρασε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος ζήτησε εκλογές, καθώς -όπως είπε- «ο ιδρυτικός σκοπός της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει εκλείψει, εφόσον τόσο η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όσο και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι στον αέρα, λόγω του ότι φλέγεται ο πυρήνας της Ευρωζώνης».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «θλιβερή εξέλιξη όλη αυτήν την ιστορία με την υπογραφή Σαμαρά» και για τον επιπρόσθετο λόγο: «Όπως αποδεικνύεται, μετά την απαίτηση για κατάργηση της Δημοκρατίας, θέλουν να εκμηδενίσουν και τα πρόσωπα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρόβλημα στην πολιτική ιστορία της χώρας. [...] Γίνεται η μια υποχώρηση μετά την άλλη και ο δρόμος των υποχωρήσεων είναι ολισθηρός...»
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «είναι ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, για να αποφασίσει ο λαός με ποιες πολιτικές θα βγούμε από την κρίση». Υπογράμμισε, δε ότι «ο ιδρυτικός σκοπός της κυβέρνησης αυτής έχει εκλείψει, εφόσον τόσο η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όσο και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι στον αέρα, λόγω του ότι φλέγεται ο πυρήνας της Ευρωζώνης».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η κυβέρνηση αυτή δημιουργήθηκε για να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις και τα μέτρα, ανεξαρτήτως δανειακής σύμβασης, χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές [...] καθώς υπάρχει φόβος για την άνοδο της Αριστεράς».
Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι -μετά και την τροποποίηση στην επιστολή Σαμαρά, στην οποία δεν γίνεται λόγος για εκλογές την 19η Φεβρουαρίου- οι κάλπες θα στηθούν αργότερα, «ίσως και αρκετά αργότερα».
Όσο για την 6η δόση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συζήτηση για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει εάν δεν καταβληθεί γίνεται υπό καθεστώς εκβιασμού για τις συντάξεις και τους μισθούς, ενώ -όπως είπε- στην πραγματικότητα το πρόβλημα θα ήταν ότι «δεν θα είχαμε λεφτά για τους τόκους και τα χρεολύσια των δανείων».
Σημείωσε, δε, ότι για μισθούς και συντάξεις χρειάζονται 3,8 δισ. ευρώ, για τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη 3 δισ. ευρώ, την ώρα που ο προϋπολογισμός λέει ότι έχουμε 12 δισ. ευρώ από φόρους κι άρα, κατέληξε, τα χρήματα που χρειαζόμαστε υπάρχουν.