22 Νοεμβρίου 2011

Πιο στενό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών ζητεί η Κομισιόν, λέει ο Όλι Ρεν

Η Κομισιόν θα προτείνει την Τετάρτη να της δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει «ανεξάρτητων προβλέψεων» από «εθνικές επιτροπές», σημείωσε, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές, ενώ είπε ότι η Επιτροπή «θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί».

«Αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει δυο προτάσεις που θα ενισχύουν την σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη», είπε.

«Η πρώτη πρόταση θα υποστηρίζει την κουλτούρα της εθνικής σταθερότητας, ζητώντας την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στους προϋπολογισμούς, σε εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», προσέθεσε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μεσοπρόθεσμα σχεδόν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς

Η Κομισιόν θα ζητήσει να ενσωματωθούν αυτοί οι κανόνες στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα. Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει ανεξάρτητων προβλέψεων από εθνικές επιτροπές.

«Αλλά για τις χώρες της Ευρωζώνης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτού αυτοί εφαρμόζονται», επισήμανε.

«Κατά συνέπεια, η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί», ανέφερε.

Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι τα «ομόλογα σταθερότητας» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση της εΕυρωζώνης.

Τ'ελος, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε χώρες-μέλη, στο Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Μάλτα, καθώς ενδέχεται να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης το 2012.
Newsroom ΔΟΛ