Η κρίση προχωρά προς την καρδιά της Ευρώπης και οι συνθήκες στις αγορές γίνονται όλο και πιο δύσκολοι. Το ελληνικό PSI έχει μείνει στο.. δρόμο. Το PSI που είναι προαπαιτούμενο για το δεύτερο δάνειο, αμφισβητείται μετά το “κίνημα” του Νότου ενάντια στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό στήριξης και την απροθυμία των διεθνών τραπεζών να διαπραγματευτούν δυσμενέστερους όρους για τα ομόλογά τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αμφισβητείται πλέον έντονα, καθώς έχει προκύψει μεγάλη διαφωνία.
Σύμφωνα με πηγές στην κορύφωση των σχετικών διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία ζητούσε κούρεμα για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδιά στο 50%, αλλά και κούρεμα 25% σε Ισπανία και Ιταλία.
Ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν ολοένα για τις χώρες του Νότου, με Ιταλία και Ισπανία να δανείζονται με επιτόκια “χρεοκοπίας”, παρά τις “ενέσεις” της ΕΚΤ με αγορά των ομολόγων της περιφέρειας. Η εικόνα είναι εξαιρετικά ρευστή πια γιατί δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά στο “καλάθι” των προβληματικών χωρών μπαίνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες χώρες.
Εδώ για τη χώρα μας ανοίγονται δύο προοπτικές, σύμφωνα με αναλυτές. Οι αισιόδοξοι λένε ότι θα βρεθεί μία τολμηρή ευρωπαϊκή λύση στην οποία θα ενταχθούμε ενώ οι απαισιόδοξοι ότι θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό κούρεμα που θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.
Αίσθηση προκάλεσε εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας το δημοσίευμα του Reuters, που υποστήριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέκαμψε τον Νταλάρα και το IIF και κάνει μόνη τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα, με την περικοπή να φτάνει και στο 80%.
Από την άλλη πλευρά οι τραπεζίτες προτιμούν τη σιγουριά της συμφωνιάς που έχει ήδη συμφωνηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Νταλάρα διαμηνύει πως όλα βαίνουν καλώς και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...