24 Νοεμβρίου 2011

Διεθνής Τύπος: «Κι όμως ο Σαμαράς δίνει τη συγκατάθεσή του»

Συναίνεση βλέπουν πίσω από την επιστολή Σαμαρά προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Eurogroup και ΔΝΤ σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν, τα ξένα ΜΜΕ.

«Κι όμως ο Σαμαράς δίνει τη συγκατάθεσή του» είναι ο τίτλος της Kleine Zeitung, η οποία στο άρθρο της αναφέρεται στην επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία δήλωσε ότι συναινεί στους στόχους το προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο Σαμαράς παρέχει τώρα τη στήριξή του στους στόχους της σταθεροποίησης- Οι Έλληνες συντηρητικοί επιμένουν ωστόσο σε αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, γράφει η Handelsblatt και συνεχίζει:

«Με την επιστολή του ο Σαμαράς αντέδρασε στην αξίωση της Ε.Ε., η οποία εξαρτούσε τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα από μία γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης των Αθηνών και των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για το νέο πακέτο διάσωσης. Με τη δέσμευση αυτή θα διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Αθήνας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της μεταβατικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Παπαδήμου».

Ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος λέει «Ναι» στο πρόγραμμα λιτότητας, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild Zeitung, ενώ η Der Tagesspiegel σχολιάζει: Οι συντηρητικοί υποχωρούν. Ανάλογος είναι και ο τίτλος της Die Tageszeitung: Ο συντηρητικός Σαμαράς υποχωρεί.

«Ο Σαμαράς αποδέχεται εγγράφως το πρόγραμμα λιτότητας. Έλειπε η υπογραφή του. Ο αρχηγός των ελλήνων συντηρητικών καιρό τώρα έπαιζε πόκερ, μέχρι που στο τέλος συνέταξε μία επιστολή προς τους δανειστές. Εκτός από το «Ναι» του στο σχέδιο διάσωσης, ζητά και τροποποιήσεις», αναφέρει η Financial Times Deutschland.

Τέλος, η ZEIT-Online επισημαίνει: «Οι έλληνες συντηρητικοί αποδέχονται το πρόγραμμα λιτότητας: Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός των ελλήνων συντηρητικών , διαβεβαιώνει την ΕΕ για τη στήριξη του πακέτου λιτότητας. Με τον τρόπο αυτό υποχωρεί μετά από μακρά διαμάχη».