23 Νοεμβρίου 2011

Επιδίωξη Γκρούεφσκι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ονομασία

Την επιδίωξή του για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το θέμα της ονομασίας, συζήτησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη Βιέννη. Οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης η διαφορά με την Ελλάδα ως προς το όνομα, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας στη Βιέννη του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νικολά Γκρούεφσκι, όπως ανακοινώθηκε από την αυστριακή καγκελαρία.

Ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες βράδυ διήμερη επίσκεψη στην Αυστρία, με στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων, συμμετείχε χθες σε Οικονομικό Φόρουμ στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας με θέμα «Επενδύσεις στη Μακεδονία», όπου είχε, επίσης, συνομιλίες με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κρίστοφ Λάιτλ.

Όπως και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αυστριακές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει τα τελευταία 15 χρόνια σε σειρά επενδύσεων και στην ΠΓΔΜ, όπου η Αυστρία βρίσκεται στην πέμπτη θέση του καταλόγου ξένων επενδυτών, με την αυστριακή οικονομία να δραστηριοποιείται εκεί στους τομείς, τραπεζικό, ενέργειας και κατασκευών, έχοντας μάλιστα ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Βάλντνερ είχε ζητήσει να μην αποτελεί πλέον προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση που αποτελεί σαφή απόκλιση από την επίσημη γραμμή της ΕΕ. Ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε επισκεφθεί επίσημα τα Σκόπια πριν δύο εβδομάδες, είχε τονίσει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του πως «η ΕΕ θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», συντασσόμενος πλήρως με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ποπόσκι.

Ο ίδιος διατεινόταν πως, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και της κρίσης του Ευρώ, δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς και ο ίδιος πιστεύει πως «οι Έλληνες έχουν τώρα άλλα προβλήματα και για αυτούς η κοινοτική διεύρυνση βρίσκεται τελείως στο κάτω μέρος της ημερήσιας διάταξης». Εξέφραζε ακόμη την άποψη, ότι η διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν μπορεί να επιλυθεί δικαστικά, γιατί «εδώ πρόκειται για ταυτότητα, ιστορία, αξίες και άλλα, που πρέπει να τα διευθετήσουν οι δύο χώρες από κοινού».

Σε δηλώσεις του εξάλλου, μετά τις συναντήσεις του στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βλαντιμίρ Πεσέφσκι, και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ποπόσκι, ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών είχε επαναλάβει ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη «Μακεδονία» στην ενταξιακή της πορεία.