14 Νοεμβρίου 2011

Το Βερολίνο πιέζει με σενάρια χρεοκοπίας

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνεχίζονται οι πιέσεις του Βερολίνου προς την Αθήνα, με διαρροή του υπουργείου Οικονομικών στο περιοδικό «Σπίγκελ» περί σχεδίων προετοιμασίας της Γερμανίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η χώρα μας και η νέα κυβέρνηση δεν πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Σπίγκελ» χρησιμοποιείται από το υπουργείο που διευθύνει ο κ. Σόιμπλε για να ασκηθούν οι σχετικές πιέσεις.

Ετσι και τώρα, παρουσιάζονται τα πλάνα που υπάρχουν στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, με πιθανό στόχο να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια, αν και σημείωσε ότι το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» έχει «στοιχεία σπέκουλας».

Το γερμανικό περιοδικό, στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα και ήδη είχε υπάρξει προδημοσίευσή του από το βράδυ του Σαββάτου, υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του τρία σχέδια που έχουν συντάξει στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αναφέρονται στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους οικονομικούς της στόχους.

Το πρώτο σενάριο υποστηρίζει ότι οι συνέπειες δεν θα είναι και τόσο αρνητικές από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μετά τις πρώτες αναταράξεις, η ευρωζώνη πιθανώς θα ενισχυθεί, καθώς θα λείψει ο αδύναμος κρίκος, δηλαδή η Ελλάδα.

Η Ισπανία και η Ιταλία θα είχαν πολλά προβλήματα, αλλά χωρίς «το βάρος της Ελλάδας», οι δύο αυτές χώρες και η ζώνη του ευρώ θα κατάφερναν τελικά να ανταποκριθούν.

Στο δεύτερο σενάριο -που χαρακτηρίζεται και το χειρότερο- η Ισπανία και η Ιταλία, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δέχονται μεγάλες πιέσεις από τις αγορές και το χρέος τους αυξάνεται.

Το EFSF αναγκάζεται να χρηματοδοτήσει τα δύο κράτη με φρέσκο χρήμα, για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Μηχανισμός Στήριξης να ενισχυθεί το γρηγορότερο με 1 τρισ. ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και το «χείριστο» -σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ»- σενάριο, το οποίο όμως σημειώνεται ότι είναι για τη γερμανική κυβέρνηση και το λιγότερο πιθανό.

Σε αυτό, μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το νέο νόμισμά της δέχεται δραματική υποτίμηση. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία υπερτερούν. Παρά το «κούρεμα» το δημόσιο χρέος παραμένει σε ευρώ και αυξάνεται.

Οι ελληνικές τράπεζες αποκόπτονται από τις αγορές κεφαλαίων, σημειώνεται μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Πολλές επιχειρήσεις πτωχεύουν και η κατανάλωση καταρρέει.Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση για δεκαετίες.

Ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε ομιλία του σε συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», αλλά παραδέχθηκε ότι η Γερμανία λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

«Θα ήμασταν μια κακή κυβέρνηση, εάν δεν εξετάζαμε το τι θα κάναμε στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ελπίζω να το έχουν αντιληφθεί οι Ελληνες».

Η Μέρκελ

Η καγκελάριος Μέρκελ σε χθεσινοβραδινή της συνέντευξη στο κανάλι ZDF, κατέστησε και πάλι σαφή την πρόθεση της κυβέρνησής της να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Οπως σημείωσε η καγκελάριος: «Θέλουμε την ευρωζώνη με τα υπάρχοντα μέλη της. Θέλουμε βήμα-βήμα μια νέα Ευρώπη. Θέλουμε να αναπτυχθούμε όλοι μαζί μέχρι να φτάσουμε στην πολιτική ένωση της Ευρώπης. Και αυτό δεν γίνεται, εάν δεν καταφέρουμε να βάλουμε φρένο στα χρέη και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα».

Το περιοδικό «Σπίγκελ», σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα επιταχύνει μέσα στο 2012 τις διαδικασίες για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. *