13 Νοεμβρίου 2011

Το "στοίχημα" του προϋπολογισμού

Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ -που θα προέλθει από παρεμβάσεις άνω των 11 δισ. ευρώ ως πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- είναι ο κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού του 2012 που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.
Άλλωστε, ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και με τις διαβουλεύσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας κατ' εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τακτοποιήσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αρχής γενομένης από το "κλείσιμο" του φετινού Προϋπολογισμού εντός στόχων, δηλαδή χωρίς να ξεπεράσει το έλλειμμα το όριο του 9%. Επίσης, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, να εφαρμοστούν οι διατάξεις για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις Οργανισμών, να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο, να ολοκληρωθεί το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

"Πρώτον να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που ισχύει, το υπάρχον πρόγραμμα. Δεύτερον, να ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο θα προκύψει μετά από τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες με την Τρόικα και θα οδηγήσουν σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που είναι συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση που θα λάβουμε. Και τρίτον την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων κατά τη θητεία της κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο βαθμός δυσκολίας για τη νέα κυβέρνηση ανεβαίνει, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχουν ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις με τη τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η 5η επικαιροποίηση του μνημονίου αλλά και να τεθούν οι βάσεις για το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σημεία τριβής με την Κομισιόν
Στο πεδίο των δημοσιονομικών, η Κομισιόν επιμένει ότι στη παρούσα φάση δεν είναι ενδεδειγμένη η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ότι οι στόχοι των επόμενων τριμήνων έχουν πάει μακριά λόγω καθυστερήσεων.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πέρα από τη πίεση για ταχύτερους ρυθμούς, η Κομισιόν περιμένει τη δεύτερη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προνοιακές δαπάνες, ενώ όσον αφορά στα κλειστά επαγγέλματα χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικό το πλαίσιο για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψει στο πεδίο των εργασιακών, καθώς η Κομισιόν εγείρει ενστάσεις για τη προβλεπόμενη αύξηση του 1,6% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις προς τη κυβέρνηση για συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο τους κατώτερους μισθούς, τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές.

megatv.com