28 Νοεμβρίου 2011

Ετοιμάζεται ευροομόλογο αλλά για την "ελίτ" της Ευρώπης-Οι Γερμανοί το διαψεύδουν (λογικό)

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει κοινά ευρωομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ». Τα χρεόγραφα αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «ομόλογα ελίτ» ή «ομόλογα ΑΑΑ». Η εφημερίδα, επικαλείται υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι άλλες πέντε χώρες θα ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την Die Welt, τα κοινά αυτά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον δανεισμό των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο στόχος των ομολόγων αυτών θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.

Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5% - ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.

Από αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να ψφεληθούν και οι χώρεες που βρίσκονται στη δίνη τηες κρίσης όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτές θα μπορούν να παίρνουν βοήθεια με τέτοια ομόλογα αλλά υπό πολύ αυστηρές προυποθέσεις.

Πριν από λίγο όμως το Reuters μετέδωσε ότι σύμφωνα με το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών  δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο για έκδοση κοινών ομολόγων.

«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης "ομολόγων ελίτ ή AAA"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, γερμανική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο Reuters ότι «δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.