Από το παράθυρο μπήκε για άλλη μια φορά στην διακυβέρνηση της χώρας ο φημισμένος «εκσυγχρονισμός» που εισήγαγε στην πολιτική ζωή πριν από 15 χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.
Ο «εκσυγχρονισμός» συνδέθηκε με μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που ξεκίνησε από το 1996 και τελείωσε με την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004.
Εκείνη την περίοδο ξεχώρισαν πολλά στελέχη της Ιπποκράτους που αργότερα χάθηκαν, αλλά και πολλοί οικονομικοί παράγοντες του τόπου, οι οποίοι είτε διέπρεψαν αργότερα σε άλλους χώρους είτε εξαφανίσθηκαν τα ίχνη τους από την πολιτική ζωή της χώρας.
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος υπήρξε ένας από αυτούς
Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου στο υπουργείο Οικονομικών, ορκίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.
Ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρείται από του πρωτεργάτες της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κατηγορείται ωστόσο από πολλούς ως συμμέτοχος στην ιστορία των πλαστών στοιχείων που απέστελλε τότε η χώρα μας στην ΕΕ.
Ο κ. Παπαδήμος από εκείνη την περίοδο είχε σφραγίσει την φιλία του με τον κ. Τάσο Γιαννίτση.
Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών είχε αναλάβει τότε διάφορα πόστα και θεωρείται ένας από τους εκφραστές του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα.
Λίγο πολύ στο ίδιο κλίμα υπήρξαν και άλλοι υπουργοί, οι οποίοι ενώ κατάφεραν να επιβιώσουν κατά την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου, οι ιδεολογικές τους ρίζες και η πρώτη αισθητή εμφάνιση στην πολιτική ζωή ήταν τότε.
Κάποιοι από αυτούς είναι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Επιπλέον τότε είχε συνεργαστεί στενά με τον κ. Ράπανο, τον διευθυντή του γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ιδέα του «εκσυγχρονισμού» επέστρεψε λοιπόν στη δημόσια ζωή και για μια ακόμη φορά –ως η Ιστορία να επαναλαμβάνεται– έρχεται να αντικαταστήσει τη βαθιά απογοήτευση του συστήματος από έναν Παπανδρέου.