25 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Κωνσταντινίδη προς το Δικηγορικό Σύλλογο Φλώρινας για τη σύσκεψη κατά του τέλους ακινήτων

«Επιθυμώ να σας συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία σας.

Οι δράσεις σας με βρίσκουν αλληλέγγυο και στέλνουν το μήνυμα της κοινωνικής συμμαχίας για κοινούς αγώνες ενάντια σε δυσβάσταχτα μέτρα.

Το ειδικό τέλος των ακινήτων αποτελεί το πιο φορομπηχτικό μέτρο σε συνδυασμό με τον εκβιαστικό τρόπο είσπραξης. Είναι η βάναυση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Από τη μία μιλάμε για εκβιασμό της Ευρώπης απέναντι στη χώρα μας, σχετικά με τις δανειακές μας ανάγκες και από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει τις ίδιες καταναγκαστικές μεθόδους εναντίων των πολιτών. Αυτό το γαϊτανάκι πρέπει να σταματήσει.

Σαφώς, μπορούν και πρέπει να υπάρχουν φόροι στην ακίνητη περιουσία. Ακόμα και έκτακτες εισφορές. Η συγκεκριμένη όμως είναι ο 40ος φόρος στα ακίνητα και έρχεται μετά από μία σειρά αβάσταχτων επιβαρύνσεων στον Έλληνα πολίτη και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Η αδυναμία πληρωμής είναι πλέον γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες διακρίσεις, μεταξύ του πληθυσμού, ανάλογα με την κοινωνική και εισοδηματική του κατάσταση. Την ανικανότητα πάταξης της φοροδιαφυγής δε μπορεί να την πληρώνουν διαρκώς οι συνεπείς και οι ασθενέστεροι. Τα εύκολα πάντα θύματα, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι της απώλειας των εσόδων, οι φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες να συνεχίζουν το πάρτυ τους. Το όνειρο για την απόκτηση ενός σπιτιού δεν είναι αμαρτία, ούτε μπορεί να καταλήγει σε εφιάλτη.

Λυπάμαι, που δε μπορώ ανταποκριθώ στην πρόσκληση σας, διότι βρίσκομαι στην Αθήνα, σας δηλώνω όμως ότι συντάσσομαι μαζί με τους φορείς και τους πολίτες στις αποφάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία».