21 Νοεμβρίου 2011

Καναδάς: «Πρεμιέρα» για τα πλαστικά χαρτονομίσματα (βίντεο)

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι Καναδοί μπορούν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων από... πλαστικό πολυμερές. Η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες την εισαγωγή περισσότερων πλαστικών νομισμάτων, μέχρι την πλήρη αντικατάσταση των παλαιών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα του Καναδά, τα νέα νομίσματα θα έχουν διάρκεια ζωής διπλάσια από των παλαιών, ενώ όταν φθάσει το πλήρωμα του χρόνου, θα μπορούν να ανακυκλωθούν. Ο βασικός λόγος για την αντικατάσταση των παλιών χαρτονομισμάτων ωστόσο είναι η ασφάλεια: χάρη στα τελευταίας τεχνολογίας χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, τα νέα νομίσματα των 100 δολαρίων θα είναι πρακτικά αδύνατο να παραχαραχθούν.

Στα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται ως ανάγλυφα ο αριθμός 100 και οι λέξεις «Τράπεζα του Καναδά» δίπλα στην εικόνα του Ρόμπερτ Μπόρντεν, πρωθυπουργού της χώρας από το 1911 έως το 1920. Τα χαρτονομίσματα φέρουν επίσης δύο διαφανή «παραθυράκια»: ένα μικρό σε σχήμα φύλλου σφενδαμιού και ένα μεγαλύτερο, το οποίο εκτείνεται από το κάτω έως το πάνω μέρος του νομίσματος και περιλαμβάνει μια μικρή εικόνα του Μπόρντεν και αριθμούς.

Η Τράπεζα του Καναδά εξηγεί τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube. Από το Μάρτιο του 2012 αναμένεται να αρχίσει η εισαγωγή πλαστικών χαρτονομισμάτων των 50 δολαρίων, ενώ αυτά των 5 και των 10 δολαρίων θα φθάσουν στα πορτοφόλια των Καναδών περίπου στα τέλη του 2013.



Πολλά πλεονεκτήματα

Μεταξύ 2001 και 2004, οι αρχές του Καναδά βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια... κρίση παραχάραξης, η οποία αποδόθηκε στα ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων που είχαν εκτυπωθεί την περίοδο 2001 - 2002. Αυτός ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος που η Τράπεζα του Καναδά προχώρησε τελικά σε μια τέτοια αλλαγή. Η ασφάλεια, το μακροπρόθεσμα χαμηλότερο κόστος και τα οφέλη για το περιβάλλον έδρασαν καταλυτικά στη λήψη της απόφασης.

Τα μειονεκτήματά τους είναι μάλλον προφανή και σχετίζονται με την υφή τους: γλυστρούν - άρα είναι ευκολότερο να χαθούν- και δεν διπλώνονται. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητές, ειδικούς στις πλαστικές ύλες, τα «συν» των νέων χαρτονομισμάτων είναι τόσα που αποτελούν ιδανική λύση, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες και πολλή υγρασία.

Αυτές οι καιρικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα «τα χαρτονομίσματα να απορροφούν υγρασία, να βρωμίζουν και να αλλοιώνονται γρήγορα, ενώ τα νομίσματα από πολυμερές δεν απορροφούν υγρασία», όπως εξηγεί ο ερευνητής Στέιν Στρος. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το πλαστικό είναι καλύτερο από το χαρτί ως προς την καθαριότητα και την ανθεκτικότητα σε όλα τα κλίματα, όμως το συγκεκριμένο πλεονέκτημα των χαρτονομισμάτων από πολυμερές ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο σε τροπικά κλίματα».

Η πρώτη χώρα που εισήγαγε νόμισμα από πλαστικό ήταν η Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ ακολούθησαν πολλές χώρες, τυπώνοντας ωστόσο κυρίως αναμνηστικές, συλλεκτικές εκδόσεις για να τιμήσουν κάποιο πρόσωπο ή κάποια επέτειο.

naftemporiki.gr