16 Νοεμβρίου 2011

EE: Απαγορεύει την αξιολόγηση των χωρών που περνάνε κρίση, απ' τους οίκους αξιολογησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαγορεύσει την δημοσιοποίηση αξιολογήσεων των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, από τους 3 γνωστούς οίκους, αλλά δεν θα ιδρύσει εναλλακτικούς οίκους αξιολόγησης μιας και αυτές δεν θα μπορούσαν να αξιολογήσουν αντικειμενικά καθώς θα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πολιτικών.

Την πρόταση αυτή έκανε χθες στο Στρασβούργο ο αρμόδιος επίτροπος Michel Barnier. Έτσι θα μπορεί να απαγορευτεί προσωρινά, σε οίκους αξιολόγησης να βγάζουν εκθέσεις για χώρες που μαστίζονται από κρίση. Αιτία της πρότασης είναι οι κατηγορίες πως οι οίκοι αξιολόγησης με τις λάθος αξιολογήσεις βοήθησαν να επιδεινωθεί η κρίση πχ. στην Ελλάδα.


Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso τάχθηκε κατά της ίδρυσης αντίστοιχων οίκων από την Επιτροπή μιας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων. Τόνισε όμως ότι η Επιτροπή είναι εναντίον των ολιγοπωλίων και οι υπάρχοντες οίκοι αξιολόγησης έχουν μεγάλη δύναμη στις αγορές. "Η δημιουργία ευρωπαϊκών οίκων είναι λοιπόν επιθυμητή αλλά πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" συμπλήρωσε ο Μπαρόσο.